Закони та Постанови, ухвалені Верховною Радою України 19 червня 2022 року (Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики — головний)

Комітет
20 червня 2022, 12:00

 Культурний спротив триває: Парламент ухвалив проєкти, щодо яких Комітет є головним.

В цілому проголосували за законопроєкт (реєстр. № 7273-д) про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора.

Його основні цілі:

— повністю та безстроково обмежити присутність творчості російських артистів в українському просторі;

— запровадити чорний та білий списки російських виконавців;

— сприяти збільшенню українського музичного контенту шляхом підвищення квот на радіо, а також завдяки  запровадженню поняття національного музичного продукту.

Докладно про Закон читайте тут.

У другому читанні ухвалено законопроєкт за реєстр. № 6287, яким передбачено державну підтримку книгарень, що продають книжки українською мовою, а також надання державних сертифікатів на купівлю літератури для дітей.

Прийнято Закон (законопроєкт за реєстр. № 7459), що забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, продаж книжок авторів – громадян РФ, а також визначає, що в Україні книжки мають видавати мовою оригіналу або в українському перекладі, а також мовами ЄС і корінних народів України.

Ухвалено як Закон проєкт за реєстр. № 7417 щодо забезпечення стабільної діяльності Українського культурного фонду у період воєнного стану.

Також Парламент прийняв Постанову про звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів та конвенцій та про неприпустимість передання дітей – громадян України, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших країн або в межах окупованих територій України, в сім’ї російських громадян.

Проєкт Постанови був зареєстрований за номером 7450.