Комітет розглянув низку законопроектів щодо захисту прав дітей під час ведення воєнного стану та ухвалив важливі рішення у сфері інформаційної політики та свободи совісті

Комітет
11 травня 2022, 16:00

 

Зокрема розглянуто порівняльну таблицю до проєкту Закону про внесення змін до статті 30-1 Закону України «Про охорону дитинства» щодо представництва деяких дітей під час ведення в Україні воєнного стану (реєстр. № 7200), який був прийнятий Верховною Радою України за основу 14 квітня 2022 року.

Слід зазначити, що при доопрацюванні законопроєкту до другого читання подано 15 пропозицій, що надійшли від народних депутатів України. При опрацюванні зазначених пропозицій члени Комітету прийняли рішення доповнити законопроєкт важливою нормою, а саме: «військові/військово-цивільні адміністрації мають право на призначення законного представника дітям, які знаходились на цілодобовому перебуванні у дитячих закладах та під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні підлягають евакуації».

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт за реєстр. № 7200 у другому читанні та в цілому.

Також члени Комітету розглянули законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану (реєстр. № 7345), розроблений у зв’язку з необхідністю забезпечення ефективного регулювання телерадіомовлення в особливих обставинах. Зміни вносяться до низки статтей законів України «Про телебачення і радіомовлення», «Про судовий збір».

Комітет проаналізував новели зазначеного законопроекту та дійшов висновку, що запропоновані зміни є обґрунтованими, нагальними і такими, що сприятимуть усуненню певних законодавчих прогалин, які стосуються проблеми ліцензування мовників саме в умовах дії воєнного стану, та надаватимуть Нацраді правові механізми оперативного реагування на факти порушення ліцензіатами вимог чинного законодавства. У підсумку обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект за основу і в цілому із внесенням відповідних техніко-юридичних правок.

Голова підкомітету з питань музичної індустрії Олександр Санченко поінформував учасників засідання про процес опрацювання проєктів про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора (реєстр. № 7273), а також про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора (реєстр. № 7273-1). У процесі обговорення члени Комітету та автори законодавчих ініціатив підтримали пропозицію щодо розробки спільного документу, у якому будуть враховані важливі положення зазначених вище законопроектів.

Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому проєкт Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників Російської православної церкви (реєстр. № 7332). Один з авторів законодавчої ініціативи народна депутатка Юлія Клименко у своїй доповіді зауважила, що така законодавча ініціатива зумовлена систематичними публічними зверненнями священнослужителів Російської Православної Церкви щодо загрози існування територіальної цілісності України. Під час ознайомлення із низкою інформаційно-аналітичних матеріалів народні депутати України підкреслили, що така деструктивна діяльність зазначених представників Російської Православної Церкви спрямована на підрив територіальної цілісності України, суверенітету держави, а насамперед поглиблює міжцерковні та міжконфесійні конфлікти і протистояння в нашій державі.

У зв’язку з численними зверненнями народних депутатів України, представників органів місцевого самоврядування Комітет ініціював проведення слухань у Комітеті на тему: «Про загрози національній безпеці, що створюють релігійні організації, керівні центри яких знаходяться на території держави-агресора».

З метою підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей (реєстр. № 7087), Комітет ухвалив рішення про створення робочої групи, до якої увійшли члени підкомітету у справах сім’ї та дітей, Комітету з питань молоді і спорту, представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, міністерств і відомств, громадські експерти тощо.

Також Комітет підтримав ініціативу Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів про спільне проведення 15 червня 2022 року комітетських слухань на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

За участі представників телеканалів, Міністерства культури та інформаційної політики України, апарату Ради національної безпеки і оборони України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України обговорили питання щодо забезпечення мовлення українських телеканалів в умовах воєнного стану та залучення мовників у національний інформаційний марафон. За підсумками розгляду Комітет ухвалив рішення звернутися до Держспецзв’язку з проханням надати роз’яснення щодо проблеми мовлення українських телеканалів під час воєнного стану, а також спільно з МКІП, Нацрадою та Концерном РРТ обговорити зазначені питання та спільно виробити чіткі механізми щодо виконання Указу Президента №152/2022 «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану».