Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики співчуває у зв’язку із втратою великого українця Івана Дзюби

Комітет
22 лютого 2022, 09:30

На 91-му році життя відійшла у засвіти велика людина літературознавець, дисидент, Герой України Іван Дзюба.

Народився  майбутній академік 26 липня 1931 року в селі Миколаївка біля Волновахи.

Дисидент радянських часів, Герой України, академік НАН України, свого часу був міністром культури і головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У 1973 році його засудили до п’яти років ув’язнення і п’яти років заслання за свою відому працю «Інтернаціоналізм чи русифікація», але «помилували». Ця праця, власноруч розіслана в усі найвищі інстанції в 1965 році, мала ефект бомби: спочатку її намагалися спростувати, викликаючи автора на «профілактичні бесіди», щоб переконати в хибності його висновків; пізніше – заборонити. Але, випущена на волю, вона була перевидана за кордоном англійською, французькою, російською, італійською та китайською мовами, тиражувалася сотнями рукописних, друкованих чи перефотографованих примірників і за короткий час стала одним із найвідоміших зразків самвидаву. Що, зрештою, і стало підставою для арешту автора.

За останні тридцять років Іван Дзюба написав та видав у світ близько двох десятків книг, присвячених українському світу літератури, мистецтва, культури. У 2015-му побачила світ книга «Донецька рана України», де проаналізовано не лише розвиток української культури на теренах Донеччини, а й політичні, психологічні та історичні причини та маніпуляції місцевим населенням з боку радянської влади та їхніх наступників, які призвели до окупації 1.

Іван Дзюба визначний літературознавець, культурний та громадський діяч, який ніколи не боявся йти проти течії.  

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики поділяє скорботу та висловлює впевненість, що пам'ять про видатного інтелектуала Івана Дзюбу назавжди залишиться в серцях українського народу.