Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук разом із головою ДАРТ Мар’яною Олеськів презентували статистику туристичної галузі за 2021 рік та плани розвитку галузі у 2022-му

Комітет
03 лютого 2022, 17:21

2 лютого 2022 року відбулася пресконференція на тему: «Стратегічні плани розвитку туристичної галузі України».

Слово мали заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук, голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, виконавча директорка Асоціації індустрії гостинності України Анна Романова, голова Громадської спілки Visit Ukraine Антон Тараненко.

«Україна — велика держава. Відразу вивчити увесь її туристичний ресурс є складним завданням, тому аудит ми почали з того, що проаналізували регіони з огляду на їхню туристичну привабливість. Ми розуміємо, що такі міста, як Одеса, Київ, Львів є цікавими для туристів, але якщо ми хочемо, щоб мандрівники затримувалися у нас в країні довше і залишали більше коштів, маємо їм запропонувати щось більше, макродистинації», — акцентувала Мар’яна Олеськів.

ДАРТ сьогодні працює над тим, щоб стимулювати туриста, який приїде до якоїсь однієї локації, подорожувати по всьому регіону. Тому команда агентства проаналізувала всі області і визначила з-поміж них пріоритетні. Згідно з дослідженнями, проведеними у 2021 році, найбільший потенціал у цьому контексті мають південні, західні області та центральна частина країни.

У межах програми «Велике будівництво» на 2022-2024 роки заплановано:

– побудувати 15 тис. км доріг та 810 мостів;

– Укрзалізниця запустить 10 нових поїздів Інтерсіті+ та створить 500 нових спальних вагонів;

– Національний авіаперевізник Ukrainian National Airlines запустить перший рейс;

– буде модернізовано 8 аеропортів та 2 збудовано;

– з боку ДАРТ — модернізація та розвиток Національних природних парків (НПП «Святі Гори», НПП «Подільські Товтри», НПП «Карпатський», Карпатський біосферний заповідник, НПП «Голосіївський»).

Також голова ДАРТ Мар‘яна Олеськів повідомила, що в середині травня цього року у планах проведення фестивалю «Мандруй Україною». «Цього року плануємо провести фестиваль "Мандруй Україною" в середині травня. Минулого року ми презентували на такому фестивалі народні художні промисли. Це також частина туризму», —  сказала очільниця держагентства.

«Вперше за 30 років незалежності туризм в Україні потрапив в поле уваги держави. Нарешті величезний потенціал галузі може бути реалізований», — зазначила Євгенія Кравчук, а також нагадала, що робоча група на чолі із Дмитром Нальотовим готує до другого читання законопроєкт про туризм, що має докорінно змінити розвиток туристичної  галузі. Проєктом передбачені місцеві фонди розвитку туризму, єдиний туристичний реєстр, 7-річна стратегія галузі, можливість контролю за туроператорами для комфорту наших туристів за кордоном.

Пані Євгенія висловила сподівання, що у другому читанні Парламент зможе розглянути нову редакцію закону про туризм вже навесні.

Крім того, говорили про проєкти, які будуть реалізовуватися профільним Міністерством разом із Державним агентством з питань мистецтв та мистецької освіти.

«Ще один проєкт, який буде реалізовано спільно з Міністерством культури та інформаційної політики, це проєкт щодо розвитку народних художніх промислів. Бо ж у кожному регіоні є своя "сувенірна продукція", і частина із цих народних художніх промислів є нематеріальною культурною спадщиною. Це, наприклад, борщівська вишивка, решетилівська вишивка, різні типи кераміки. Ми будемо працювати з майстрами художніх промислів. Буде також створено спеціальний реєстр, щоб люди, фактично, мали відзнаку якості від держави. І коли буде розвиватися маркетингова стратегія кожного регіону, промисли, які є в регіоні, мають бути враховані», — розповіла Євгенія Кравчук.

 

Фото зі сторінки Євгенії Кравчук в Facebook.