У Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики проведено слухання на тему «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання»

Комітет
10 грудня 2021, 15:46

10 грудня за участю народних депутатів України, представників ключових центральних органів виконавчої влади, зокрема правоохоронних, представників Офісу Президента України, обласних державних адміністрацій, археологів та пам’яткоохоронців (всього — понад 80 осіб) відбулися слухання у Комітеті на тему «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання».

Розпочав слухання голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. Народний депутат поінформував, що планується обговорити питання боротьби зі злочинами щодо археологічної спадщини та нелегальним обігом культурних цінностей і питання забезпечення дотримання режиму, спрямованого на збереження археологічних пам’яток культурної спадщини.

Опісля виступила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва. «Ми бачимо, що за 30 років система, яка існувала, яка дісталася нам в спадок від Радянського Союзу, нині, фактично, вже не може повноцінно функціонувати та виконувати свої функції. Ми потребуємо нового підходу», — зазначила пані Катерина, а також висловила пропозицію щодо створення постійної міжвідомчої групи із залученням фахової громадськості.

Археолог Максим Левада представив доповідь «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання», підготовлену за результатами дослідження, проведеного за сприяння ЄС-ПРООН в Україні. Зокрема, експерт розповів про проблему із функціонуванням інтернет-аукціонів, які є майданчиком з продажу-перепродажу археологічних пам’яток різного ступеня цінності. «Торгівля на Violity (прим. інтернет-аукціон) порушує всі правила, визначені для антикварної торгівлі, ба більше, власники цього аукціону не сплачують податки. Кількість лотів на Violity становить майже 3 % від обсягу археологічних фондів Національного музею історії України», — сказав Максим Левада. Серед пропозицій, висловлених археологом, — прискорити процес створення відповідних державних електронних реєстрів, запровадити ліцензування використання детекторів металу та іншого пошукового устаткування, розробити проєкт закону про Державний фонд збереження культурної спадщини.

Загалом слухання тривали 2,5 години.  Результатом слухань стануть Рекомендації Комітету, сформульовані, зважаючи на всі пропозиції, які надійшли до Комітету та були висловлені під час обговорення. Комітет у межах своїх функцій контролюватиме їхнє виконання.

Матеріали слухань  https://cutt.ly/KYpQgh2

Відео https://www.youtube.com/watch?v=2EtWbexdc40