Державний бюджет-2022 для сфери культури та інформаційної політики

Комітет
06 грудня 2021, 16:51

2 грудня 2021 року Парламент ухвалив Закон про Державний бюджет України на 2022 рік. «За» проголосували 268 народних депутатів.

«Оновлена версія держбюджету: на культуру у 2022 році матимемо збільшення фінансування на понад 4 млрд, ніж передбачалося у 1-му читанні, а якщо врахувати й Держкіно на понад 5 млрд грн. Якщо стисло: Велика реставрація для державних об’єктів + 1,5 млрд, а також субвенція місцевим бюджетам на реставрацію пам’яток культурної спадщини комунальної власності + 1,7 млрд; охорона культурної спадщини (загальнодержавні заходи) + 400 млн; підготовка кадрів для сфери культури + 132 млн; фінансування Центрів культурних послуг +100 млн грн; додали нову програму розвиток національних природних парків та заповідників на 900 млн грн; а також збільшення фінансування Держкіно + 977 млн»,  ділиться заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

Детально по деяких пунктах:

на центри культурних послуг відстояли фінансування у розмірі 100 млн грн із загального фонду. «Це тільки початок: є домовленість з урядом, що після успішного запуску пілотних центрів та надходження до бюджету додаткових коштів ця сума також зросте. Дякую колегам за позицію», коментує Євгенія Кравчук.

на «Велику реставрацію» буде виділено 3, 2 млрд грн. З них: на державні об’єкти 1,5 млрд грн (у версії 1-го читання було 350 млн грн); на комунальні об’єкти (у вигляді субвенції) 1,7 млрд грн (на 1-ше читання було лише 100 млн).

на туризм — 1 млрд грн. Із них: на розвиток туристичного потенціалу передбачено (Державне агентство розвитку туризму) — 100 млн грн, на інфраструктуру національних природних парків та заповідників — 900 млн грн (на перше читання фінансування не було).

Український інститут книги. «І тут наші зусилля не були даремними. Фінансування популяризації читання, ярмарок, грантів, перекладів творів, міжнародні заходи, придбання книг для бібліотечних фондів складе рекордні за роки незалежності 335,5 млн грн (+ 183 млн до версії 1-го читання). Саме це збільшення дозволить купити 1 мільйон книг для українських бібліотек!» пише заступниця голови Комітету.

збереження культурної та архітектурної спадщини 597,7 млн грн.

відновлення та збереження національної пам’яті, Музей Революції Гідності — 135, 915 млн.

забезпечення інформаційного суверенітету України, розвиток мов корінних народів, що проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції — 631,2 млн грн (+470 млн грн у порівнянні з першим читанням).

фінансування Українського інституту складе 94 млн грн. «Розуміємо, що ця сума може виявитися недостатньою і розраховуємо, що протягом бюджетного року буде змога дофінансувати», — зазначає Євгенія Кравчук.

на охорону культурної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, державну мовну, релігійну та етнополітику заклали 468,9 млн грн (+400 млн грн).

у сфері кіно — 1 млрд 671 млн на підтримку кінематографу, створення фільмів. Це майже на 1 мільярд більше, ніж планувалось у першому читанні.

забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проєктів, — 700,3 млн грн.

фінансування національних музеїв, національних і державних бібліотек та культурно-просвітницьких центрів — 1,1 млрд грн.

на підготовку кадрів для сфери культури і мистецтв — 1,69 млрд грн.

Суспільний мовник отримає 1,8 млрд грн.

цифровізація культури (фінансують вперше) — 40 млн грн.