Члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики взяли участь у презентації результатів акції «30 знакових книжок нашої Незалежності»: найбільше голосів отримала книжка Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса»

Комітет
28 жовтня 2021, 09:15

Український інститут книги оголосив результати акції «30 знакових книжок нашої Незалежності». Загалом участь у голосуванні за кращі книжки взяли 34 797 користувачів, які віддали 267 815 голосів.

Найбільше голосів отримали книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» (Vivat, 2019 р.) — 9535, «Триста поезій» та «Записки українського самашедшого» Ліни Костенко («А-ба-ба-га-ла-ма-га», 2012 р. і 2010 р.) — 8233 та 8086 голосів відповідно. Наступні в списку — «Чорний ворон» Василя Шкляра («Клуб сімейного дозвілля», 2009 р.) — 6732 голосів; «Абетка» Івана Малковича («А-ба-ба-га-ла-ма-га», 1999 р.) — 6343 голосів.

Приємно повідомити, що повне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах (видавництво Волинського національного університету, 2021 р.) посіло 15 сходинку в рейтингу. Видання цього академічного зібрання стало можливим завдяки зусиллям та наполегливості першої заступниці голови Комітету Ірини Констанкевич. Цьому сприяла зініційована пані Іриною Постанова «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки», у якій були закладені відповідні положення.

Від початку скликання Комітет гуманітарної та інформаційної політики систематично контролював виконання цієї Постанови, що принесло свої результати. Так, уперше за часів Незалежності, вийшло друком повне академічне невідцензуроване видання творів однієї з найвизначніших постатей нашої культури Лесі Українки.

Книжка «Україна. Історія з грифом секретно» авторства відомого історика, народного депутата України Володимира В’ятровича посіла 16 місце у списку.

Також на презентуванні кращих книжок були присутні голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук та голова підкомітету з питань культурної політики Микола Княжицький. «Наше завдання – створити всі необхідні передумови, щоб кожна з 30 обраних книг була представлена у всіх бібліотеках України. До речі, деякі книги з рейтингу вдалося відшукати саме там, адже на полицях книгарень видання 1993 року вже навряд чи зустрінеш. Зробимо все можливе, щоб українська книга частіше потрапляла не лише до рейтингів, а й до рук читачів», — пише пані Євгенія.

Нагадаємо, що мета проєкту, реалізованого за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, — відзначити наймасштабніші здобутки української нації за історію її незалежності та переосмислити українську літературу й книжковий досвід незалежної України. Усі охочі з усієї країни могли вибрати із довгого списку довільну кількість книжок від 1 до 30 та проголосувати за них як за знакові книжки нашої Незалежності.

Довгий список зі 100 найменувань знакових книжок нашої Незалежності сформували експерти книговидавничої галузі, літературознавці, перекладачі, історики літератури разом з УІК.