Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук та голова підкомітету з питань туризму і курортів Дмитро Нальотов побували в Опішні під час дводенного семінару для майстрів народних художніх промислів

Комітет
30 липня 2021, 13:38

29 липня 2021 року в Опішні відбувся семінар для майстрів народних художніх промислів. Окрім народних депутатів – членів Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук та Дмитра Нальотова, з робочим візитом захід відвідали заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк, голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко, заступниця голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, представники профільних департаментів ОДА, народні умільці з регіонів.

У межах заходу провели дискусійну панель на тему: «Державна політика у сфері народних художніх промислів: напрями та особливості реалізації». Під час дискусії заступниця Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк зауважила, що «мета Міністерства — розкрити економічний, підприємницький потенціал народних художніх промислів, адже це якісна ручна художня робота, яка може й має дорого коштувати, експортуватися, бути затребуваною на ринку. Я вже не кажу про значний культурний ефект, гуртування спільноти та ідентичність, приваблення туристів і збереження традицій».

«На території Полтавщини історично утворені центри народного мистецтва. Опішня — це унікальний осередок, де понад століття існували гончарські школи. Тут багато історії, народних майстрів, відповідних навчальних закладів, музеїв, тому знаково, що сьогодні семінар проходить саме в Опішні. Громада активно розбудовує інфраструктуру та зберігає культурні надбання, які є візиткою Полтавщини. Вбачаємо своїм спільним завданням збереження культурної спадщини через її активний розвиток», — зі свого боку розповіла Катерина Рижеченко.

Від Полтавщини до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини включено 3 елементи, серед яких і «Опішнянська кераміка».

Голова підкомітету з питань туризму і курортів Дмитро Нальотов акцентував: «Туризм і народні промисли — це невіддільні складові регіонального потенціалу. Маємо спільно напрацьовувати механізми для їхнього розвитку».

Члени делегації здійснили екскурс Національним музеєм-заповідником українського гончарства та взяли участь у майстер-класі; відвідали етносадибу «Лялина світлиця», зокрема музеї звареного борщу та живого хліба; ознайомилися з роботою закладу державної спеціалізованої художньої школи-інтернату I-III ст. «Колегіум мистецтв у Опішні» ім. В. Кричевського; оглянули туристичні локації — Сторожову вежу, Криницю-Громовицю, етнопоселення «Старий хутір», повідомляє Полтавська ОДА.