Микола Княжицький та Софія Федина відвідали мистецьку акцію «Дні Пінзеля» у Бучачі

Комітет
14 червня 2021, 11:27

У старовинному місті Бучач на Тернопільщині пройшла триденна мистецька акція «Дні Пінзеля», яку відвідали і члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.
На відкритті побував голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький. «Бучач
фантастичне місто. Місто сили. Тут жив і творив геніальний Пінзель. Його скульптурами у Луврі милувався світ. Я зараз милуюся у Бучачі. Просто подивіться. Ці фігури різьблені з дерева. І Вас сюди запрошую», — написав народний депутат і поділився світлинами робіт видатного скульптора.

«Питання пізнання своєї мистецької спадщини для України є критично важливим. Тому так дивує, що до сьогодні, маючи всі обшири інтернету і необмежені можливості пізнавати, так виглядає, що Пінзель знову ж таки є набагато відомішим за кордоном, коли в Луврі вишиковуються кілометрові черги на виставку його робіт, а український Львівський музей пустує і ніхто не знає, яка неймовірна там експозиція. Тому я перш за все, дякую керівництву міста, міському голові Бучача Віталію Фреяку, його команді та усім неймовірним людям, які відроджують ім’я Іоана Георга Пінзеля. Бо зараз найважчий момент  закрутити локомотив, підняти пласт забутого до життя. Крок за кроком іде публічне відновлення інформації.  Другий момент  недавно на Комітеті гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України за моєю ініціативою було прийнято одноголосне звернення до КабМіну включити Бучацьку ратушу до "Великої реставрації". Критично важливо знайти кошти для збереження спадщини», — зі свого боку розповіла Софія Федина.

Відповідне питання Комітет розглядав у березні цього року.

«Можна сміливо підкреслити — це не тільки постать всесвітнього масштабу, а ця людина творила на українській землі і для українського народу, і, відновивши знання про Івана Ґеорга Пінзеля, ми відновимо добру частину українського історичної спадщини», — наголосила політикиня.