Народні депутати України — члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики взяли участь в онлайн-дискусії щодо виборів Наглядової ради Суспільного мовника

Комітет
01 грудня 2020, 16:30

Найближчими місяцями вперше в історії України відбудеться перезавантаження частини першого складу Наглядової ради Суспільного мовника. Наприкінці грудня заплановане переобрання 5 членів Наглядової ради від громадських організацій. Також незабаром делегуватимуть своїх кандидатів парламентські групи і фракції.

З огляду на це народні депутати України, представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства культури та інформаційної політики України,  іноземних посольств, Європейської мовної спілки, міжнародні  та українські експерти 30 листопада 2020 року провели відповідну онлайн-дискусію на тему «Вибори незалежної та професійної Наглядової ради та її роль для успіху Суспільного мовника».

Під час конференції обговорили функції і роль незалежної Наглядової ради НСТУ та критерії для обрання членів Наглядової ради, передбачені законодавством України та міжнародними стандартами.

З боку Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до заходу долучилися Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Микола Княжицький.

У вступному слові голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук, з-поміж іншого, акцентувала на темі обговорення — формуванні нового складу Наглядової ради Суспільного:  «Стаття 8 чинного Закону має певні колізії, і ми їх вже побачили зараз, коли йде підготовка до формування нового складу Наглядової ради. Так прописана ця стаття, що будь-яка фракція, якщо припиняє достроково повноваження свого кандидата (або й не достроково), може подати на дві каденції своїх представників. Ми зареєстрували дуже короткий законопроєкт, який стосується лише цієї колізії». За словами Євгенії Кравчук, законопроєктом вносяться такі зміни:

— збільшується із 4-х років до 5-ти років строк повноважень члена Наглядової ради;

— у випадку дострокового закінчення повноважень представника фракції чи групи, фракція чи група подає іншу кандидатуру (строк повноважень такого члена визначається в межах невідбутого строку повноважень члена, що достроково припинив повноваження) та ін.

Планується розглянути цей законопроєкт на засіданні профільного Комітету у грудні цього року.

«На жаль, не всі розуміють цінність того, що в Україні з’явився Суспільний мовник. Не всі розуміють, що Суспільне — це не про владу, не про державу, не про політиків, — це про суспільство, про інформацію суспільного значення», — поділився думкою голова Комітету Микита Потураєв. Депутат підкреслив, що переконаний — люди, які розуміють цінність і значення суспільного, зроблять все, щоб Суспільний мовник розвивався надалі.

«Як людина, яка мала стосунок і до підготовки Закону, і до лобіювання Суспільного мовника, хочу сказати, що є речі, які мене тішать, а є речі, які, навпаки, надають певного песимізму», — зазначив голова підкомітету з питань культурної політики Микола Княжицький. За словами народного депутата, те, що депутатські фракції призначають члена Наглядової ради, зовсім не означає, що потрібно припиняти їхні повноваження, якщо припиняє діяльність фракція. «І дуже добре, якщо, навпаки, не збігаються повноваження фракції і призначення членів, бо це дає Наглядовій раді, звичайно, незалежність», — сказав Микола Княжицький. Політик додав, що важливо показувати кращі приклади Суспільного мовника і пояснювати суспільству його важливість активніше, щоб принаймні це розуміли усі політичні кола. 

Відео онлайн-дискусії — у доступі за посиланням.

Захід організовано Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики і Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за сприяння проєкту «Європейський Союз та Рада Європа працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».