Зареєстровано проєкт Закону № 4318 про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо загальних засад надання населенню культурних послуг

Комітет
09 листопада 2020, 11:57

4 листопада 2020 року у Парламенті зареєстровано проєкт Закону № 4318 «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо загальних засад надання населенню культурних послуг», серед ініціаторів якого члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики — Євгенія Кравчук, Андрій Боблях, Микита Потураєв, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, Тетяна Рябуха, Юрій Павленко, Ірина Констанкевич та Олександр Абдуллін.

Документом передбачено:

— чіткі визначення понять «державна політика у сфері культури», «культурна послуга», «мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами», «центр культурних послуг»;

актуальні для вимог сьогодення засада та пріоритети державної культурної політики;

дієві механізми моніторингу та оцінювання реалізації державної політики у сфері культури;

визначення повноважень органів державної влади, спрямованих на впровадження реформи забезпечення населення культурними послугами.

«У зв’язку з проведенням реформи децентралізації в Україні постали нові виклики щодо функціонування та утримання закладів культури в ОТГ, зокрема щодо їх статусу, процедури їх передачі громадам, системи фінансування закладів культури, їх нормативно-правового та методичного забезпечення. Замість створення нових можливостей для культурного розвитку в регіонах, ми спостерігаємо повальні спроби закриття закладів культури. Все більше наших громадян втрачають доступ до культурних послуг. Правку нашого Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо виділення відповідної субвенції підтримано і враховано частково. А отже у 2021 році на створення Центрів з надання культурних послуг у регіонах матимемо 300 млн грн», зазначає заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.