Скорочення видатків на культуру

Комітет
15 квітня 2020, 18:40

 Сфера культури в Україні зазнала великих збитків через введений карантин і пов’язані з ним обмеження. Секвестр бюджету став ще одним викликом для працівників сфери. У першій редакції змін до бюджету пропонувалось фактично припинити фінансування Українського культурного фонду, Держкіно, Інституту книги та інших культурних інституцій і програм. Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики відреагував на зміни в бюджеті відповідною заявою (https://cutt.ly/3t2oYJ1). Схожі заяви до Уряду зробили керівники УКФ, УІК, Національного центру Олександра Довженка (https://cutt.ly/ut2dyTG ), представники кінематографічної спільноти України (https://cutt.ly/Yt2dDZD) тощо.

 Остаточна редакція законопроєкту, за яку проголосували народні депутати, була розроблена з урахуванням пропозицій працівників галузі та висновків Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Новий бюджет передбачає суттєве зменшення видатків на культуру, але не таке масштабне, як у першому варіанті.

«Протягом місяця боротьби, активних обговорень, правок, редакцій, дискусій – нарешті бюджет Мінкульту погоджено Верховною Радою. Тепер сфера культури отримає фінансування у розмірі 7 млрд 768 тис. 428,30 грн. І хоч бюджет недосконалий, у нинішній ситуації я вважаю це перемогою», — зазначив Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Підтримка культурної галузі продиктована економічними мотивами.

«Загальний відсоток видатків на культуру складає 0,5% ВВП. Разом з тим пряма частка в економіці від культури становить 4% ВВП щорічно. Просто проаналізуйте: зараз потрібно виділити на культуру 0,5% держбюджету, щоб у майбутньому культура сформувала 4% ВВП держави. Тобто культура не просто важлива — вона економічно важлива. Ця статистика підтверджує, що креативні індустрії зможуть реставрувати економіку після кризи», — наголосив Олександр Ткаченко.

На сьогодні Комітет виходить на фінальну версію проекту заходів для підтримки сектору, над якою працює міжфракційна робоча група разом з представниками Міністерства культури та інформаційної політики.