Матеріали засідання Комітету з питань культури і духовності від 2 липня 2018 року

02 липня 2018, 20:50

Комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні 2 липня розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду (р. № 8266,  н.д. М.Княжицький, І. Подоляк, В. Єленський).

Відповідно до Постанови Верховної Ради України № 2461-VIII від 19 червня 2018 року зазначений вище законопроект направлений на повторне перше читання з метою його подальшого доопрацювання Комітетом.

Під час розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду народні депутати України висловили низку зауважень і пропозицій, які були враховані Комітетом під час його підготовки до повторного першого читання.

Цей законопроект передбачає уточнення правового статусу Українського культурного фонду; визначення поняття «проект», що використовується в Законі України «Про Український культурний фонд»; удосконалення процедур, пов’язаних з підтримкою проектів Українським культурним фондом; легітимізацією внесків міжнародних та іноземних структур, як джерела формування коштів Фонду; усунення суперечностей між законами України «Про культуру» та «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Зважаючи на необхідність запропонованих законодавчих змін для належного законодавчого забезпечення діяльності Українського культурного фонду, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти доопрацьований проект Закону за основу і в цілому (р. № 8266-д).

Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань культури і духовності Миколу Княжицького.

Також на засіданні народні депутати розглянули проект Постанови про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у м. Києві (р.№ 8541, н.д. С. Тарута).

Метою проекту Постанови є забезпечення належних правових умов для занесення об’єкту культурної спадщини на Поштовій площі у м. Києві до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам’ятки національного значення.

Прийняття зазначеної Постанови дозволить належним чином зберегти надбання культурної спадщини України, сприятиме вихованню патріотизму, національної свідомості та відновленню історичної пам‘яті українського народу, сприятиме зверненню уваги громадськості до традиційної культури.

За наслідками розгляду Комітет з питань культури і духовності одноголосно підтримав прийняття проекту Постанови про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у м. Києві за основу і в цілому.