13 липня 2016 року Комітет з питань культури і духовності провів засідання Комітету

15 липня 2016, 18:01

13 липня Комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових, правоохоронних органах), внесений народним депутатом України Ю. Мірошниченком (реєстр. № 1153). В обговоренні взяли участь представники Міністерства культури України, Міністерства оборони України, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Інституту релігійної свободи.

Народні депутати України – члени Комітету наголошували на актуальності створення інституту військового капеланства. Зазначалося, що особливої гостроти воно набуло у зв’язку з військовою агресією на Сході України. Було прийнято рішення доручити Підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій вивчити європейський досвід законодавчого урегулювання створення та функціонування інституту капеланства, розробити правові механізми у цій сфері. Для роботи в підкомітеті будуть залучені народні депутати України, представники міністерств і відомств, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, громадські організації тощо.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» у порядку контролю за виконанням Державного бюджету України та з метою забезпечення доцільності, економності й ефективності використання державних коштів, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні 13 липня 2016 року розглянув інформацію Рахункової палати України щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України на фінансову підтримку національних театрів у 2014 році та за 9 місяців 2015 року.

В обговоренні питання взяли участь представники Рахункової палати України і Міністерства культури України.

Комітет визнав недостатність роботи Міністерства в частині забезпечення економного та ефективного використання коштів державного бюджету, що виділялися на підтримку національних театрів, та контролю за фінансово-господарською діяльністю підпорядкованих театральних підприємств. Народні депутати – члени Комітету наголосили, зокрема, на необхідності більш прозорого й публічного інформування про розробку типових штатних нормативів національних театрів й унормування оплати праці артистичного та адміністративного персоналу.

Міністерство культури України зобов’язалося інформувати Комітет з питань культури і духовності про вжиті заходи щодо врахування пропозицій Рахункової палати і Комітету за результатами розгляду зазначеного Звіту.