Прес-реліз круглого столу на тему: "Законодавче врегулювання створення Українського інституту книги: українські реформи та європейський досвід"

17 листопада 2015, 13:13

 

ПРЕС-РЕЛІЗ

 

 «Законодавче врегулювання створення Українського інституту книги: українські реформи та європейський досвід» - політики та експерти зустрілися на круглому столі

 

16 листопада 2015 року Комітет з питань культури і духовності провів круглий стіл, метою якого стало обговорення основних положень прийнятого у першому читанні за основу проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері» (реєстр. № 3084).

Народні депутати України та представники виконавчої влади разом з видавцями, книгорозповсюджувачами, працівниками бібліотек різних рівнів та експертами у форматі конструктивної дискусії обговорили необхідність удосконалення системи державного управління у сфері вітчизняного книговидання і створення з цією метою Українського інституту книги – державної установи, підпорядкованої Міністерству культури України, яка відповідатиме за реалізацію державної політики у книговидавництві.

Почесний гість заходу – директор польського Інституту книги Ґжеґож Ґауден – поділився досвідом функціонування такої інституції в Польщі та відповів на запитання учасників круглого столу. Зокрема, Ґжеґож Ґауден наголосив, що основний напрямок діяльності польського Інституту – це промоція польської книги у країні і за кордоном, а також підтримка читання, що є необхідною передумовою розвитку інформаційної культури особистості й суспільства загалом. Цікавими й інформативними були для учасників круглого столу презентаційні матеріали  польського гостя, з яких вони дізналися про багаторічні програми польського уряду з підтримки книговидання  і програми малих грантів, якими опікується Інститут книги у Кракові, допомогу публічним бібліотекам, зокрема в селах та невеликих містечках, їх комп’ютерну модернізацію, створення в них дискусійних клубів і тренінґових центрів тощо.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький відповів присутнім на запитання щодо статусу, фінансування, базових принципів діяльності Українського інституту книги, створення якого передбачено прийнятим за основу проектом закону реєстр. № 3084.  Так, Микола Княжицький зауважив, що законопроект не змінить систему фінансування та підпорядкування українських бібліотек, оскільки створений Український інститут книги лише надаватиме публічним бібліотекам методичну, наукову, організаційну та іншу підтримку.

У форматі дискусії, у якій, окрім Ґжеґожа Ґаудена та Миколи Княжицького, також взяли участь і заступник Міністра культури України Ростислав Карандєєв, перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак, президент громадської організації «Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів» Олександр Афонін, видавці та керівники бібліотек, відбулося обговорення досвіду польського Інституту книги та можливості реалізації найбільш успішних його програм в Україні – наприклад, таких, як перезапуск бібліотечних осередків. Під час дискусії було розглянуто діяльність подібних установ в інших країнах, зокрема, програм з розвитку літератури та друку Ґете Інституту (Німеччина), Британської Ради та Інституту Сервантеса (Іспанія).

Ґжегож Ґауден висловив свою підтримку створенню Інституту книги в Києві та відзначив, що український проект розроблений з урахуванням багаторічних напрацювань у сфері популяризації національної літератури та читання в країнах ЄС. Директор польського Інституту книги також задекларував готовність поділитися з українськими колегами практичними досягненнями установи, а саме: передати досвід запуску системи комп’ютеризації бібліотечних фондів «МАК +».

Важливо, що створення Українського інституту книги підтримали багато українських інтелектуалів та авторитетних громадських діячів, зокрема, Мирослав Маринович, Тарас Возняк, Юрій Прохасько, Оля Гнатюк, Богдана Матіяш, Костянтин Москалець, Леонід Фінберг, Костянтин Сігов, Олександр Афонін та інші.

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності готує порівняльну таблицю проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері» (реєстр. № 3084) і чекає від субєктів права законодавчої ініціативи конструктивних пропозицій для удосконалення тексту законопроекту до другого читання.