До 18 листопада Комітет приймає пропозиції та поправки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері (реєстр. № 3084)

05 листопада 2015, 09:28

 

4 листопада Верховна Рада України прийняла за основу у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері, поданий народними депутатами України М. Княжицьким, І. Подоляк, С.Тарутою, М. Матіос, В. Денисенком (реєстр. № 3084).

Законопроект передбачає створення, визначає компетенцію та функції Українського інституту книги як державної неприбуткової установи, яка відноситься до сфери управління Міністерства культури і відповідає за реалізацію державної політики у сфері книговидання та книгорозповсюдження.

Метою законопроекту є оптимізація системи державного управління у сфері книговидання, бібліотечній сфері тощо, за рахунок перерозподілу функцій центрального органу виконавчої влади у видавничій сфері між Міністерством культури України та спеціальної установи, яка реалізує державну політику у видавничій сфері – Українським інститутом книги.

«Інститут книги – це польська модель розвитку. Це спеціальне відомство, яке має опікуватися книговиданням. Одна з функцій інституту - підтримувати фінансово книговидання, але не лише книговидання, а й книгорозповсюдження, бібліотеки і таке інше», - зазначив у своїй доповіді Голова Комітету Микола Княжицький

23 вересня Комітет з питань культури і духовності розглянув зазначений законопроект. У процесі обговорення народні депутати України – члени Комітету наголосили на штучному розділенні державного управління у сферах бібліотечної справи та книговидання між різними центральними органами виконавчої влади. На думку народних депутатів, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, який формує і реалізує державну політику у видавничій сфері, виконує не притаманні йому функції у сфері книговидання.

Відповідно до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» пропозиції та поправки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій прийматимуться до 18.00 18 листопада ц.р. (головний консультант секретаріату Комітету Галюк Т.М. – 255-47-50, факс. 255-41-31, haliuk@rada.gov.ua).