11 листопада ц.р. Комітет з питань культури і духовності року розглянув у межах своїх повноважень питання формування Державного бюджету України на 2016 рік

12 листопада 2015, 11:30

Комітет на засіданні 11 листопада 2015 року розглянув у межах  своїх повноважень питання формування Державного бюджету України на 2016 рік.

Народні депутати – члени Комітету констатували відсутність будь-яких структурних зрушень у фінансуванні галузі культури через Міністерство культури України.

Єдиний напрямок, що зазнав змін – освіта і наука у сфері культури і мистецтв. Усі загальноосвітні школи (школи-інтернати), позашкільні навчальні заклади, вищі навчальні заклади І і ІІ рівнів акредитації, ІІІ і IV рівнів акредитації, заклади підвищення кваліфікації, перепідготовки кадрів та підготовки науково-педагогічних кадрів у сфері культури і мистецтв, підготовки кадрів акторської майстерності для національних мистецьких та творчих колективів, а також заклади, що здійснюють прикладні розробки у сфері розвитку культури планується передати на фінансування Міністерству освіти і науки України.

Комітет з питань культури і духовності запропонував Міністерству культури і Міністерству освіти і науки опрацювати питання передачі лише тих закладів, які не є вузькоспеціалізованими з надання мистецької освіти.

Надзвичайно низьким є планований рівень видатків розвитку Мінкультури (3 млн. грн.). Це лише 0,16 % від усіх видатків Мінкультури. 

Народні депутати України звернулися до громадськості підтримати нову модель фінансування сфери культури і мистецтв, запропоновану членами Комітету. Пропонується на законодавчому рівні закріпити положення, що всі надходження від лотерей і грального бізнесу спрямовуються на підтримку культурно-мистецьких програм і проектів.

Також Комітет звернувся до Міністерства культури з проханням надати поточну фінансову звітність про хід виконання Державного бюджету України на 2015 рік з метою подальшого опрацювання питання бюджету на 2016 рік.