9 листопада - День української писемності та мови!

09 листопада 2015, 17:33

 

 

9 листопада Україна відзначає надзвичайне важливе для усіх нас свято – День української писемності та мови!

Це свято було започатковано у 1997 році Указом Президента України на підтримку громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства; спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та краси.

Українська мова почалася з писемності, витоки якої йдуть з далекого минулого. Давньоруські літописи є дорогоцінними реліквіями історії, науки, літератури та культури, які й сьогодні вражають глибиною мудрості, далекоглядності, є актуальними і суспільно значимими.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

У всьому світі відомо, що державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в одну націю. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку держави.

Це свято направлене на об’єднання нації на шляху до відродження духовності, формування державності, адже саме рідна мова є найбільшим скарбом для кожного народу, ознакою зрілості громадського суспільства та гідного майбутнього прийдешніх поколінь.

Сьогодні свято – це свято української мови та писемності. Україна та її культура святкують своє відродження. Але цьому передувала тяжка боротьба. Дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова.

Вітаємо з Днем української писемності та мови!

Нехай українське слово буде для усіх нас духовним джерелом життя і оберегом!