Комітет з питань культури і духовності приймає пропозиції до проекту Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: "Національна культурна стратегія 2015-2025: вектори розвитку" (15 липня 2015 року) (текст)

15 липня 2015, 18:28

ПРОЕКТ

 

Рекомендації слухань у Комітеті

Верховної Ради України з питань культури і духовності :

«Національна культурна стратегія 2015-2025: вектори розвитку»

 

        Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно з робочою групою Платформи стратегічних досліджень «Культура - 2025» за участі Громадської ради при Комітеті провели 15 липня 2015 року слухання у Комітеті  «Національна культурна стратегія  2015-2025: вектори розвитку».

«Культура - 2025» – це простір для спільної роботи над реформами у сфері культури, створений у серпні 2014 року. Це платформа для громадянського суспільства та органів державної влади, де обговорюється і створюється Стратегія розвитку культури 2015-2025 (загалом у роботі над виробленням стратегії реформ і розвитку культури взяло участь понад 600 осіб), яка включатиме в себе потреби і бачення представників усіх секторів культури з різних регіонів країни. Накопичено значний масив даних про стан культури загалом, зібрана та проаналізована інформація про нагальні потреби законодавчого  врегулювання культурної сфери.

Формування стратегії відбувається за двома напрямками:

                      на основі стратегічних сесій у регіонах країни та в окремих культурних і креативних секторах;

                      розгляд культури як частини сталого розвитку суспільства на основі зустрічей із провідними експертами і ключовими культурними акторами.

Учасники слухань, усвідомлюючи, що культура повинна бути основою для консолідації та чинником для сталого розвитку українського суспільства, простором свободи і відповідальності, конкурентоздатності, креативності, сферою громадських ініціатив, констатують:

-     сфера культури і, зокрема, державне управління у сфері культури потребують докорінного реформування з метою створення якісно нових умов для розвитку культури в Україні;

-        Стратегія розвитку культури до 2025 року є стратегічним документом у сфері культури, що базується на даних аналізу потреб і пропозицій представників усіх секторів культури  з різних регіонів країни, громадськості, працівників закладів культури та діячів недержавного сектору, а також моніторингу нормативно-правових актів та міжнародної практики.

За наслідками обговорення та з метою визначення національної стратегії розвитку сфери культури учасники слухань рекомендують:

1.   Верховній Раді України:

1.1.         Взяти до відома висловлені учасниками слухань пропозиції щодо концептуальних засад розвитку культурної політики в Україні та її законодавчого врегулювання.

1.1.         Врахувати рекомендації та напрацювання Платформи стратегічних досліджень «Культура – 2025» у законотворчій діяльності.

1.2.      На рівні формування стратегії та тактичних рішень в гуманітарній сфері поглибити співпрацю відповідних комітетів Верховної Ради України.

2.   Кабінету Міністрів України:

2.1. Продовжити співпрацю Міністерства культури України з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, експертним середовищем щодо вироблення принципів стратегії та шляхів реформування галузі культури.

2.2. З метою приєднання України до європейських культурних програм, зокрема до платформи «Креативна Європа», Міністерству закордонних справ України та Міністерству культури України залучати експертів Платформи стратегічних досліджень «Культура - 2025» до вироблення в національному законодавстві про культуру взаємоузгоджених положень щодо креативних індустрій та креативного сектору економіки.

2.3. Активізувати співпрацю між Міністерством освіти України та Міністерством культури України для розробки статті «Мистецька освіта» до проекту Закону України «Про освіту».

 

Контактні телефони: 255-44-10, 255-43-84 (Степаненко І.М.), факс:255-41-31;

Елект. скринька: k_kult@rada.gov.ua