Проект Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)"

11 березня 2014, 16:24

 

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності пропонує для розгляду проект Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)».

Зауваження та пропозиції просимо надсилати за адресою: 01008,  м. Київ, вулиця Грушевського, 5, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності (до 31.03.2014р.).

Контактні телефони: тел. 255-43-16, факс. 255-47-56, прийм. 255-44-83, електронна пошта: hrabchak@rada.gov.ua

 

 

 

ПРОЕКТ

 

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ

парламентських слухань на тему: «Тарас Шевченко як постать світового значення

(до 200-річчя з дня народження)»

 

Учасники парламентських слухань на тему: "Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)", що відбулися 5 березня 2014 року, наголошують на необхідності здійснення державою комплексних заходів з метою належного вшанування ювілею Великого Кобзаря.

Тарас Григорович Шевченко підніс на найвищий рівень поезію, яка увібрала в себе глибини українського духу та високі ідеали гуманізму. Силою свого пророчого слова Великий Кобзар став особистістю світового значення. Сьогодні його ювілей відзначається широкою міжнародною громадськістю. 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка на генеральній конференції 37-ї сесії ЮНЕСКО включено до Календаря пам'ятних дат, до відзначення яких ЮНЕСКО приєднуватиметься протягом  2014 – 2015 років.

Великий Кобзар є визначальною постаттю, яка консолідує українську націю, все українство. Його присутність в українському духовному просторі не має часових обмежень. Тому вшанування генія українського народу не повинно звужуватися лише до Року Шевченка та формального ставлення до відзначення 200-річчя з дня народження.

Враховуючи згадане, учасники парламентських слухань рекомендують:

1. Кабінету Міністрів України:

Забезпечити доступність літературної та мистецької спадщини Тараса Шевченка найширшому колу шанувальників шляхом:

а) створення належних умов для збереження оригіналів шевченківських творів і документів (будівництво сучасних фондосховищ для Відділу рукописів Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, Національного музею Тараса Шевченка, Національного художнього музею України та інших наукових установ);

б) наповнення існуючих інтернет-порталів, присвячених життю і творчості Тараса Шевченка з розміщенням на них віртуальних архівів, музейних експозицій та виставок на актуальні теми; створення умов для загального оцифрування колекцій Національного Музею Тараса Шевченка, відділу рукописів Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України та інших закладів з метою створення повної цифрової Шевченкіани.

в) здійснення ремонтно-реставраційних робіт у шевченківських музеях, як в Україні, так і за кордоном (Росії, Казахстані, Канаді), а також створення нових сучасних інтерактивних експозицій;

г) забезпечення друку академічного видання повного зібрання творів у 12 томах та Шевченківської Енциклопедії достатніми тиражами та у різноманітних форматах (включно із цифровими носіями);

ґ) створення аудіо- та відеоархіву, фільмотеки Шевченкіани.

 

2. Міністерству культури України, Міністерству закордонних справ України, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям сформувати перелік об’єктів культурної спадщини, пов’язаних з життям, творчістю та пошануванням Т.Шевченка в Україні та в іноземних країнах.

 

3. Міністерству культури України, Міністерству фінансів України, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям забезпечити проведення ремонтно-реставраційних робіт та музеєфікації пам’яток, пов’язаних з життям, творчістю та пошануванням Т.Шевченка, розташованих на території України.

 

4. Міністерству культури України, Міністерству закордонних справ України, Черкаській обласній державній адміністрації опрацювати питання стосовно занесення Могили Тараса Шевченка і Шевченківського національного заповідника до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як об’єкту, що з 1989 року перебуває у Попередньому списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

5. Міністерству культури України, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству фінансів України, Черкаській обласній державній адміністрації з метою забезпечення сталого розвитку Шевченківського національного заповідника у м. Каневі вирішити питання щодо:

а) винесення із лівобережних охоронних зон Заповідника промислових об’єктів, рекультивації території та передачі її до складу Заповідника;

б) передачі до державної власності та включення до складу Заповідника пам’ятки історії та природи «Михайлова Гора» (садиба М. Максимовича) і меморіальної дороги в селі Прохорівка Канівського району Черкаської області, забезпечити музеєфікацію пам’яток;

в) впорядкування території Заповідника, забезпечення його комплексного інформаційного оформлення;

г) заборони будь-якого будівництва на території Заповідника, не пов’язаного безпосередньо із збереженням пам’яток, запобігання безсистемній перебудові об’єктів туристичної інфраструктури під розважальні заклади;

ґ) забезпечення проведення ремонтно-реставраційних робіт та створення оновлених експозицій у всіх музеях Заповідника (Меморіальний музей Тараса Шевченка, Перший народний музей «Тарасова світлиця», Музей «Канів від давнини до сучасності», Музей «Народне декоративне мистецтво Канівщини», Музей «Літературна Канівщина»).

 

6. Міністерству культури України:

впродовж 2014 року проводити фестивалі сучасного прочитання шевченкової поезії;

забезпечити оновлення театральних вистав, пов‘язаних з іменем та творчістю Тараса Шевченка, – насамперед у театрах, що носять його ім’я, та організацію театральних фестивалів, присвячених українському генію, сприяти усім театрам у постановці вистав за творами Т.Шевченка.

 

7. Міністерству інфраструктури України та Управлінню Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України забезпечити інформування на транспортних комунікаціях України про місцезнаходження об’єктів, пов‘язаних з життям і творчістю Тараса Шевченка (вказівники, тематичні стенди та схеми).

 

8. Міністерству інфраструктури України сприяти розміщенню на рекламних щитах на головних автомагістралях, в аеропортах, залізничних вокзалах та автовокзалах, на стоянках громадського транспорту, у метрополітені цитат із літературної спадщини Тараса Шевченка та репродукцій його мистецьких творів у якості соціальної реклами.

 

9.  Міністерству закордонних справ України і Міністерству культури України:

розробити програму широкого залучення організацій української діаспори до спільного відзначення Шевченкового ювілею;

залучити до участі в Міжнародному Шевченківському форумі та інших заходах по лінії ЮНЕСКО найавторитетніших діячів світової культури;

з метою активізації та поширення світового руху з популяризації творчості Тараса Шевченка та української культури створити мережу українських культурних закладів (інститутів або центрів) у столицях інших держав, котрі  були б уповноважені представляти українську культуру, а також здійснювати її реальну інтеграцію в європейський і світовий культурний простір, присвоїти означеним культурним закладам імені Тараса Шевченка;

сприяти показу на тематичних мистецьких виставках в Україні та у світових культурних центрах оригіналів і цифрових копій творів Тараса Шевченка.

 

10. Міністерству закордонних справ України:

через інформаційно-культурні центри та інші канали забезпечити організацію тематичних виставок, проведення літературно-мистецьких фестивалів, наукових симпозіумів за кордоном;

під час підготовки офіційних візитів до іноземних держав планувати відвідування представниками України місць, пов‘язаних з постаттю Великого Кобзаря, зокрема, квартири-музею Тараса Григоровича Шевченка, першого місця поховання Тараса Шевченка на Смоленському православному кладовищі у Санкт-Петербурзі тощо;

розглянути можливості встановлення меморіальних дошок, пам’ятників та пам’ятних знаків Тарасу Шевченку за кордоном.

 

11. Міністерству освіти і науки України:

включити до програм навчальних закладів усіх форм освіти обов’язкове відвідування шевченківських музеїв, заповідників та інших пам’ятних місць, пов‘язаних з творчістю та життям Тараса Шевченка;

створити спеціальну Шевченківську програму стипендій для молодих науковців.

 

12. Міністерству освіти і науки України спільно із Міністерством закордонних справ:

активізувати співпрацю з науковими центрами українознавства та шевченкознавства за кордоном та сприяти відкриттю культурних центрів імені Тараса Шевченка в університетах світу, де вивчається україністика, з метою популяризації та вивчення життя і творчості Тараса Шевченка у контексті світової історії та культури;

продовжити підтримку проведення літературно-мистецьких конкурсів на краще знання життя, творчості Кобзаря в навчальних закладах усіх форм навчання України та в країнах компактного проживання українців.

 

13. Міністерству освіти і науки України спільно із Міністерством закордонних справ та Національної академією наук України розробити програму наукових стажувань та стипендій для обдарованої зарубіжної молоді для навчання в Україні та підготовки наукових досліджень творчості Тараса Шевченка.

 

14.    Міністерству закордонних справ України спільно з Міністерством інфраструктури України за участі Державного агентства України з туризму та курортів сприяти включенню Шевченківського національного заповідника, Національного музею Тараса Шевченка та його філій, інших закладів, пов‘язаних з життям і творчістю Тараса Шевченка до міжнародних туристичних маршрутів.

 

 15.  Міністерству закордонних справ України спільно з Міністерством інфраструктури України за участі Державного агентства України з туризму та курортів розробити туристичні тематичні маршрути, зокрема, до міст Санкт-Петербурга, Вільнюса та інших населених пунктів, пов‘язаних з життям та діяльністю Тараса Шевченка, забезпечити їх інформаційними матеріалами.

 

16.   Міністерству інфраструктури України та Управлінню Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України, Державному агентству автомобільних доріг України, Черкаській обласній державній адміністрації забезпечити підтримку у належному стані автомобільних доріг, що ведуть до міста Сміли, міста Канева, сіл Шевченкове, Моринці, Будище Звенигородського району Черкаської області та інших населених пунктів Черкаської області, пов‘язаних з життям та творчістю Тараса Шевченка.

 

17. Державному комітету телебачення і радіомовлення України:

сприяти трансляції державними телерадіокомпаніями заходів із відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка;

сприяти випуску в 2014 році в рамках програми «Українська книга» 5-го (П-С) та 6-го (Т-Я) томів «Шевченківської енциклопедії» (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України), завершальних томів Повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12 томах – 10-го, 11-го та 12-го. (ДП «НВП «Видавництво «Наукова думка»), «Кобзаря» німецькою, французькою, російською, казахською і литовською мовами, факсимільних рукописних збірок творів, альбомів та листів Т.Г. Шевченка, а також низки інших видань, присвячених 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка;

забезпечити у засобах масової інформації, що належать до сфери його відання, соціальну рекламу творів Тараса Шевченка з метою привернення уваги до творчості Кобзаря, та звернутися із відповідними пропозиціями до засобів масової інформації недержавної форми власності;

забезпечити видання серії «Бібліотека шевченкознавця», а також друк сучасних книг і альбомів, туристичних карт та інших видань, присвячених Тарасові Шевченку і розрахованих на найширше коло читачів;

здійснити моніторинг видання творів Тараса Шевченка іноземними мовами та забезпечити якомога ширше представлення «Кобзаря» мовами народів світу;

організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням ювілею Великого Кобзаря;

забезпечити створення каталогу «Світова монументальна Шевченкіана»;

відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 02.04.2013 № 11841/1/1-13 передбачити у 2014 році збільшення тиражу «Шевченківської енциклопедії» у 6 томах до 5 тисяч примірників;

сприяти виданню «Кобзаря» у серії «Кобзар» – у кожну сім’ю»» багатотисячним тиражем для забезпечення масового попиту на «Кобзар»;

 

18.  Державному комітетові телебачення і радіомовлення України, Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України  надсилати по одному примірнику нових видань, присвячених Тарасу Шевченку, до світових бібліотечних центрів.

 

19. Державному агентству України з питань кіно:

продовжити надання організаційної та фінансової підтримки кінофільму «Толока» (режисер – Михайло Іллєнко), що є екранізацією твору Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості», забезпечити завершення та широкий показ у прокаті України згаданого кінофільму;

сприяти завершенню останньої серії художнього 12-серійного фільму «Тарас Шевченко.Заповіт»;

сприяти створенню п’ятисерійного документального фільму «Невідомий Шевченко» (хронометражем по 30 хв. кожна серія);

забезпечити видання DVD-збірки відреставрованих художніх та документальних фільмів, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка.

 

20. Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ» сприяти всебічному висвітленню заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, зокрема шляхом інформаційного наповнення тематичного ресурсу «До 200-річчя Т. Шевченка», розміщеного на веб-сайті агентства.

 

21. Рекомендувати Одеській обласній державній адміністрації, Одеській обласній раді та Одеській міській раді забезпечити створення у місті Одесі українського культурологічного музейно-виставкового центру «Тарасів дім», присвяченого Тарасу Шевченку на основі колекції україніки Тараса Максим‘яка.

 

22. Міністерству фінансів України забезпечити належне фінансування зазначених у Рекомендаціях  заходів.

________