Комітет з питань культури і духовності провів виїзне засідання з метою контролю за збереженням археологічних знахідок на місці поточної реконструкції Поштової площі

21 травня 2015, 16:56

 

 

Комітет з питань культури і духовності провів виїзне засідання Комітету з метою контролю за збереженням археологічних знахідок на Поштовій площі

 

 

 

20 травня Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності провів відкрите виїзне засідання на місці поточної реконструкції Поштової площі. Метою засідання було визначити, чи забезпечується захист залишків вулиці часів Київської Русі, відкритої археологами під час будівництва торгово-розважального центру коло річкового вокзалу на київському Подолі. В засіданні взяли участь вчені-археологи, які очолюють розкопки, представники забудовника, КМДА та Київської міської ради. Присутніми були також преса і громадськість.

Засідання розпочалося з огляду території будівництва. Археологічна знахідка, яка змінює уявлення науковців про кордони стародавнього Києва, за словами представника інвестора будівництва Валерія Олійника, вже коштувала забудовнику від 20 до 25 мільйонів гривень. Як повідомив присутнім директор Центру археології Національної академії наук Михайло Сагайдак, знахідки періоду XI-XIII століття, відкриті на глибині 7 метрів під землею поруч з подільською поштовою станцією, станом на сьогодні зберігаються під змонтованою нещодавно бетонною плитою, що знаходиться між поштовим будинком і храмом Різдва Христового. Щойно бетон набере міцність – розкопки будуть продовжені - вже під плитою, яка захищатиме розкоп від шкідливого впливу будівництва. Від кількості і значення виявлених артефактів залежатиме, як саме вони зберігатимуться.

Дослідники поділилися з членами Комітету проблемами, які ускладнюють процес збереження цієї частини древнього Києва – передусім, через відсутність відповідальної за процес музеєфікації установи та відповідного фінансування. Як зазначила Генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру Світлана Стрельникова, після виявлення усіх знахідок, потрібно буде у найкоротші терміни запустити процес консервації – зокрема, безпомилково визначити відповідну методику. Водночас, без фінансової підтримки з боку держави, повноцінні експериментальні роботи провести буде неможливо.

З іншого боку, дослідники висловили своє занепокоєння тим, що компоненти історичного середовища станом на сьогодні загалом є законодавчо незахищеними від забудовників. Голова Комітету Микола Княжицький підтвердив, що у стародавніх містах світу закон давно охороняє археологічні знахідки: «Якщо ви приїдете в будь-яке європейське місто, і не лише європейське, (Рим, Єрусалим, Стамбул), в будь-яке вічне місто, бо Київ є вічним містом, ви побачите в центрі огороджені території, де працюють археологи, студенти, відтворюють те, як те місто виглядало в той період. Тому тут, в Києві, ми могли б мати унікальне для досліджень, туризму місце. І для того, щоб такі місця можна було робити і треба створити закон, бо зараз це законом фактично не передбачено», - зазначив Голова Комітету з питань культури і духовності.

Наостанок члени Комітету висловили готовність разом з науковцями працювати над розробкою відповідної законодавчої ініціативи. Найближчим часом проблеми, виявлені в ході виїзної роботи на Поштовій площі а також спосіб реагування на них, будуть обговорені на засіданні Комітету.