Комітет з питань культури і духовності висловив співчуття у зв'язку зі смертю Народного художника України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка Миколи Андрійовича Стороженка

17 квітня 2015, 15:04

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності висловлює співчуття у зв'язку зі смертю всесвітньовідомого Народного художника України, професора Національної академії образотворчого мистецтва України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка Миколи Андрійовича Стороженка.

Є люди про яких можна сказати, що вони мають Боже помазання. Велика вдача знаходитися поруч з такими особистостями, сповненими сили та краси людського духу. Як правило розмах творчих здібностей таких людей стає неосяжним і високохудожнім. Таким був і Микола Андрійович Стороженко.

Його ім’я відоме не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Грані таланту цієї феноменальної людини осягають іконопис, станковий та монументальний живопис, графіку, педагогічну практику. Творчі виміри Стороженка синтезували цілі історичні епохи, стали літописом життя українського народу; а творам у галузі настінних розписів та храмового живопису не має рівних.

Він був одним з перших, хто втілював у своїх художніх творах образи довгий час замовчуваних діячів науки і культури — Максима Березовського, Петра Могили, Феофана Прокоповича, Григорія Сковороди та інших.

Микола Стороженко працював з глибоким бажанням подарувати сучасникам віру у невичерпну силу волі та людяності, в ім’я правди та незалежності України.

Його ім’я назавжди буде вписане золотими літерами на скрижалях українського національного мистецтва.

Вічна пам’ять та щирі співчуття рідним, друзям, учням та шанувальникам Миколи Андрійовича Стороженка.