Комітет з питань культури і духовності та Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій провели спільне засідання на тему "Консолідуюча роль Церкви у сучасних реаліях"

23 лютого 2015, 12:32

Комітет з питань культури і духовності та Всеукраїнська Рада Церков

провели спільне засідання на тему «Консолідуюча роль Церкви  у сучасних реаліях»

 

19 лютого відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Під час заходу члени ВРЦіРО та науковці одностайно наголосили, що в час, коли країна переживає економічну кризу та змушена чинити опір військовій агресії, Церква є шляхом до духовної єдності нації, потужним об’єднуючим фактором та інструментом захисту демократичних цінностей. Саме тому надзвичайно важливим сьогодні є тісне партнерство Церкви і Держави та спільні дії з встановлення миру в Україні. Важливим кроком, скерованим на налагодження діалогу, стало порушення учасниками засідання питання удосконалення Концепції державно-конфесійних відносин в Україні.

Присутні на заході висловилися також щодо одного з найнагальніших, на їхню думку, питань, які потребують вирішення сьогодні, а саме – необхідності законодавчого закріплення капеланської служби в Збройних Силах України та в закладах пенітенціарної системи. Було проаналізовано приклади провідних країн світу, в яких були впроваджені та успішно діють закони про службу військового духовенства.

Серед поточних питань, на засіданні було обговорено всі проблеми, які турбують представників релігійних громад, а саме: надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти; про заборону приватизації та відчуження колишньої церковної власності, яка підлягає поверненню релігійним організаціям;  щодо вдосконалення порядку набуття релігійними організаціями в користування земельних ділянок та в оренду нерухомого майна державної і комунальної власності; поправки до Податкового кодексу України тощо.

 

Підсумовуючи виступи учасників зазначеного заходу, голова Комітету Микола Княжицький наголосив на необхідності подальшого активного співробітництва Держави і Церкви з метою удосконалення діючого законодавства у сфері свободи совісті та релігійних організацій, демонструючи приклад ефективної роботи у проведенні міжконфесійного діалогу.