Комітет з питань культури і духовності провів круглий стіл на тему: "Відкритий доступ: законодавче регулювання доступу до документів з архівів комуністичних спецслужб".

23 лютого 2015, 13:27

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно з Центром досліджень визвольного руху презентували «Концепцію забезпечення відкритого доступу до документів в архівах комуністичних спецслужб»

 

 

18 лютого 2015 року Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно з Центром досліджень визвольного руху провів круглий стіл на тему: «Відкриті архіви: законодавче регулювання доступу до документів з архівів комуністичних спецслужб». Тема обговорення - дотримання прав людини при наданні доступу до документів спецслужб, що містять дані про політичні репресії. Мова йде зокрема про кримінальні, оперативно-розшукові, агентурні справи, накази, внутрішню документацію, документи українського визвольного руху, конфісковані комуністичними службами безпеки тощо.

 

 

Під час заходу обговорювалися проблеми, що постають перед громадянами та дослідниками при використанні колись засекречених архівних документів. Йдеться про необхідність безперешкодного та оперативного надання історикам та родичам жертв комуністичного режиму інформації про репресії.

 

Під час круглого столу відбулась презентація «Концепції забезпечення відкритого доступу до документів з архівів комуністичних спецслужб», були обговорені проблеми дотримання прав людини при наданні до ступу до документів спецслужб, що містять дані про політичні репресії. 

 

 

Голова Інституту Національної пам’яті Володимир В’ятрович під час круглого столу презентував присутнім приклади законодавчого регулювання доступу до архівів колишніх спецслужб у країнах Європи – зокрема, Німеччині, Угорщині, Польщі, Чехії, Словаччині, де такі матеріали виділені в окрему категорію і означені як особливо важливі.

 

 

 

В.о. директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут виступив з пропозицією ухвалення спеціального закону про порядок доступу до документів радянських спецслужб та інформації, що в них міститься, а також усунення недоліків в існуючих законодавчих актах.

 

 

 

 

Також серед стратегічних кроків присутні обговорили питання створення, за прикладом Польщі,  Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті, де системно опрацьовуватимуться усі документи.

 

 

 

На думку ж представників Державної архівної служби України, проблема доступу до архівів вирішується в межах діючої системи та шляхом фінансування окремої програми оцифровування документів та передачі в електронному вигляді до Національного інституту національної пам’яті.

 

 

 

Підсумовуючи виступи учасників круглого столу, голова Комітету Микола Княжицький наголосив на необхідності подальшої співпраці з фахівцями архівної галузі у вдосконаленні архівного законодавства з метою реалізації  права на доступ до архівних документів та інформації, що викликає суспільний інтерес