2 лютого 2015 року Комітет з питань культури і духовності схвалив законопроекти щодо захисту інформаційного телерадіопростору України та про підтримку вітчизняного книговидавництва

04 лютого 2015, 12:25

Комітет з питань культури і духовності схвалив законопроекти щодо захисту інформаційного телерадіопростору України та про підтримку вітчизняного книговидавництва

 

2 лютого 2015 року відбулося засідання  Комітету з питань культури і духовності, на якому,  були розглянуті поправки народних депутатів до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (р.№ 1317), раніше прийнятого у першому читанні.

Цей проект має на меті захист національної безпеки України в інформаційній сфері шляхом обмеження пропаганди держави-агресора в ЗМІ та кіно. Зокрема, він обмежує публічне використання будь-якої аудіовізуальної продукції, яка героїзує збройні сили та інші силові структури Російської Федерації як таке, що загрожує національній безпеці країни. 

Заборона розповсюджується на фільми, створені після серпня 1991 року. Прокатні посвідчення на новостворені російські фільми не видаватимуться, а посвідчення на відзняті фільми, що підпадають під заборону показу, видані раніше, скасовуватимуться Державним агентством України з питань кіно.

Законопроект №1317 дає чіткий перелік характеристик аудіовізуальної продукції, від показу якої потрібно утриматися. Таким чином, за словами голови Комітету Миколи Княжицького, він захищатиме не тільки суспільство, а й мовників. Накладення санкцій на телеканали, що ігноруватимуть закон, вирішено розпочати через два місяці після його прийняття. Цей час надається передусім Держкіно для визначення процедури стягнення штрафів.

Члени Комітету ухвалили рекомендувати Верховній Раді України підтримати законопроект в цілому, врахувавши  пропозиції та зауваження, висловлені під час опрацювання порівняльної таблиці.

https://www.youtube.com/watch?v=6lZNKGubT3A (обговорення порівняльної таблиці).

На засіданні також розглядався проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва) (реєстр. № 1833, н.д. Ю. Луценко, М. Княжицький).  Законопроект має на меті захист вітчизняної книжкової продукції шляхом продовження дії пільг щодо оподаткування податком на додану вартість для видавництв, видавничих організацій та  підприємств поліграфії. Члени Комітету наголосили на першочерговості питання підтримки вітчизняних книговидавців в умовах зростання цін на поліграфічні матеріали та електроенергетику. Це не перший законопроект, який був розроблений та внесений народними депутатами - членами Комітету для підтримки книговидавничої галузі (законопроект № 1316).