5 червня 2024 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики оглянув об’єкти Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука (далі — Академія), які були знищені або пошкоджені внаслідок ракетного обстрілу 25 березня 2024 року.

Учасників засідання поінформували, що повністю зруйновано спортивну залу, майстерню монументального і станкового живопису, конгрес-хол, Музей культурної спадщини Михайла Бойчука.

Частково пошкоджено будівлю, в якій розміщувалися актова зала і галерея Академії, лабораторії та навчальні аудиторії. Під завалами опинилися мистецькі фонди дипломних робіт, переважно твори декоративного мистецтва, а також художні роботи відомої бойчукістки Марії Котляревської, учениці Михайла Бойчука. Понівечено роботи з виставки «Українська жінка в полум’ї війни» викладачів, студентів Академії та художників із різних куточків України, яка експонувалася в конгрес-холі закладу.

Ці приміщення непридатні для використання за цільовим призначенням, наявні пошкодження опорних та огороджувальних конструкцій, ступінь та характер яких свідчить про повну руйнацію цих об’єктів, а частково вцілілі окремі конструкції становлять небезпеку аварійного обвалення.

Що за два с половиною місяці було зроблено для розв’язання питань відновлення і збереження приміщень закладу освіти народні депутати із парламентського комітету з’ясовували за участю представників Міністерства фінансів України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Київської міської державної адміністрації, Київської міської ради і міжнародних організацій.

Це запитання передусім поставили фахівцям із МКІП, якому підпорядковується Академія. У Міністерстві зазначили, що було проведено візуальне обстеження руйнувань, підготовлено дефектний акт для здійснення першочергових аварійних робіт та дві проєктні заявки — з демонтажу будівлі та для капітального ремонту на 6,5 млн грн та 17 млн грн відповідно. У квітні МКІП звернулось до ЮНЕСКО з цього питання. 

Проте робота Міністерства, на думку Комітету, є недостатньою, а інформація не зовсім відповідає фактичному стану справ. 

«Ми розуміємо унікальність Академії. Ми розуміємо, що за ці 2,5 місяці майже нічого не робилось. Це невтішні підсумки з огляду на те, що скоро осінь — речі та приміщення псуватимуться далі і тоді вони відновленню не підлягатимуть зовсім», — наголосила перша заступниця голови Комітету, модераторка засідання Ірина Констанкевич.

Ректорка Академії Олена Осадча розповіла, що, на жаль, заклад не може розпочати новий навчальний рік, адже треба оновити зруйновану систему електро- та газопостачання. Крім того, «золотий фонд робіт», який досі перебуває під завалами, з кожним днем руйнується, тому завали треба якнайшвидше розібрати.

Комітет підтримав пропозицію народного депутата Володимира В’ятровича щодо необхідності термінового створення робочої групи на базі Міністерства і визначення координатора процесу відновлення. Депутати також візьмуть участь у роботі цієї групи, щоб тримати питання на контролі.

Член Комітету Юрій Павленко акцентував, що співпраця органів центральної влади та органів місцевої влади неузгоджена.

За словами присутніх представників міської ради, місто зробило все від них залежне.

Варто сказати, що оперативно відгукнулись та підтримали заклад волонтери, його випускники та студенти, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Комітет підкреслює, що Академія Бойчука є стратегічно важливою інституцією у справі формування ідентичності українського мистецтва, культуротворчим центром, який відіграє провідну роль у примноженні історичних мистецьких традицій та розбудові соціокультурних трансформацій як в Україні, так і за кордоном. Зважаючи також на те, що навчальний процес в Академії базується переважно на практичній підготовці фахівців і має свою специфіку, якнайшвидше відновлення зруйнованих і пошкоджених приміщень є пріоритетним завданням.

За результатами огляду об’єктів Комітет ухвалив:

1.        Рекомендувати Міністерству культури та інформаційної політики України, Міністерству освіти і науки України порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України стосовно виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для відновлення пошкоджених об’єктів Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

2.        Звернутися до міжнародних організацій, які реалізують проєкти з підтримки мистецько-освітніх закладів в Україні, з проханням розглянути можливість сприяння у відновленні Академії.

3.        Надіслати Рішення Комітету до Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства науки і освіти України.

«Сподіваємось, щось ми відреставруємо, а щось залишиться свідченням геноциду росії проти України», — сказала Олена Осадча.

Фото: Андрій Нестеренко, Комітет

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00