Вже десятий рік держава-агресорка позбавляє українських дітей права на повноцінне щасливе дитинство. За даними Офісу Генерального прокурора за період повномасштабного вторгнення загинули 550 дітей, 1364 дитини — поранено. І це лише верифіковані випадки.

«День захисту дітей  міжнародне свято. Але зараз в Україні, у 2024 році, — це день, коли ми нагадуємо світу про беззахисність наших дітей.

Що відчувають діти сьогодні, в умовах війни, коли зруйновано їхній звичний світ? Про що вони мріють, чекаючи батьків з фронту, втративши друзів, адаптуючись до нових родин, країн? Які сни бачать діти в окупації, як рятують вони свої спогади про родину і країну після депортації на територію ворога?

Те, що зробила росія з українськими дітьми — злочин, який приведе її до трибуналу. Це питання часу. Ми ж не маємо часу, живемо сьогодні і зараз. І наші діти теж. Тому держава повинна швидко формулювати проблеми і оперативно реагувати на них», — переконана голова підкомітету у справах сім’ї і дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка.

Ці питання законотворці, посадовці, науковці, судді, представники громадськості обговорили, зокрема, на форумі «Захист прав дітей та батьків в умовах воєнного стану».

«У День захисту дітей констатуємо, що не можемо фізично захистити дітей від окупанта в жодному куточку України. Це правда, яку важливо розуміти. Але ми можемо зробити багато для захисту дітей від домашнього та насильства в онлайновому просторі, від подальшого погіршення ментального здоров’я. Ми можемо усунути розбіжності, які ускладнюють повернення дітей з-за кордону, в національному і міжнародному законодавствах. Можемо посилювати роботу з повернення майже 20 тисяч депортованих дітей, що є надважливою задачею.

Цей процес триває. Норми Стамбульської конвенції імплементуються в наше законодавство, посилюється відповідальність за домашнє насильство, збільшується кількість меморандумів між країнами про співробітництво у сфері захисту українських дітей, постійно триває робота з пошуку можливостей для повернення депортованих дітей і дітей, що перебувають на окупованих територіях», — зазначає народна депутатка.

Заступник голови Комітету Павло Сушко зауважує, що у День захисту дітей росія здійснила масовану атаку ракетами та дронами по наших містах та енергетиці. Йдеться про об’єкти у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Івано-Франківській областях. Загалом вночі над Україною збили 35 ракет і 46 дронів.
Окупанти випустили 53 ракети різних типів і 47 ударних дронів.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики дякує всім фахівцям, які працюють задля захисту дитинства, закордонним партнерам, що підтримують на цьому шляху, усім родинам, які дарують любов і турботу маленьким українцям.

«Зараз, як ніколи, діти потребують нашого захисту. Вони мають відчувати себе у безпеці, спокої, зростати щасливим, усміхненими. Нехай кожна дитина на землі буде здоровою і щасливою. Щиро бажаю, щоб небо завжди було мирним, а кожен новий день — добрим і цікавим», — привітала перша заступниця Голови Комітету Ірина Констанкевич.

Виборюємо Перемогу для українських дітей.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00