30 травня Комітет гуманітарної та інформаційної політики розглянув питання про підсумки роботи Міністерства соціальної політики України у сфері захисту прав дітей у 2023 році (за даними державної статистичної звітності 1-ОПС). Засідання приурочили до Міжнародного дня захисту дітей 1 червня.

Зі словом виступила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Посадовиця прозвітувала про діяльність Міністерства за минулий рік, а саме про виплати сім’ям з дітьми, соціальні послуги, реабілітацію та протезування дітей, оздоровлення, удосконалення механізмів розвитку сімейних форм виховання (серед них — усиновлення евакуйованих дітей), цифровізацію процесів та міжнародну співпрацю.

Депутатів передусім цікавило, які проблеми бачить Міністерство у сфері захисту прав дітей і як планує їх вирішувати. За словами Оксани Жолнович, Україна має обмежені повноваження щодо дітей за кордоном;  недостатньо укомплектовані служби у справах дітей в громадах, там же бракує соціальних послуг для сімей з дітьми; є проблеми з освітою для дітей з інвалідністю.

Водночас, на думку Комітету, у своєму звіті Міністерство не акцентує на усіх проблемних питаннях, які сьогодні потребують розв’язання. Так, фахівчиня у справах дітей Людмила Волинець проаналізувала Звіт про кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та дійшла таких висновків:

кількість виявлених дітей і  дітей, яким державою  надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щороку зменшується. Попри те, що під час війни мала б зростати;

— кількість влаштованих у сім’ї дітей зменшується, бо зменшується і кількість прийомних сімей в Україні;

— за період війни, з 2014 року, кількість прийомних сімей у державі зменшилась на 30%;

— усиновлення не досягло довоєнного рівня. З кандидатів в усиновителі менше половини усиновили дітей, бо зорієнтовані лише на усиновлення дітей молодшого віку, та ін.

Заступник голови Комітету Павло Сушко звернув увагу на статистичні дані щодо кількості дітей, які перебувають у закладах цілодобово. У цю статистику внесено дітей, які навчаються в спеціальних та спеціалізованих школах з цілодобовим перебуванням (а це приблизно 3/4 загальної кількості). Переважно у таких школах перебувають діти без статусу.

«Потрібно розвести ці категорії і сфокусуватися там, де є проблеми. І говорити про проблеми соціального характеру, а освітніми мало б опікуватися Міністерство освіти й науки», — додала перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.

«Коли статистика подає таку загальну цифру, вона викривляє сприйняття ситуації і в країні, і назовні. Що недобре»,  — підтримав очільник Комітету Микита Потураєв.

На ці репліки представники Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей зазначили, що у проєкті Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання у сімейному оточенні вже змінено підхід щодо категорій — і виключено учнів спеціалізованих шкіл із кількості дітей, які перебувають у закладах цілодобово. Голова Координаційного центру Ірина Тулякова наголосила, що потрібно розвивати спеціальну освіту.

Народний депутат, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Павло Сушко також поінформував про нещодавно ухвалену Резолюцію та Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, що сприятимуть наданню якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами в країнах-членах Ради Європи. Це дає підстави Україні більш виважено ставитися до організації навчального процесу для таких дітей.

Комітет вирішив звернутись до Кабінету Міністрів України з вимогою виконання законодавства щодо формування статистичної звітності про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

На засіданні обговорили роботу Державної служби у справах дітей. Служба лишається недоукомплектованою.

Комітет надішле лист до Міністерства соціальної політики щодо виконання повноважень Держдіти відповідно до положень Постанови Кабінету Міністрів України № 136. Цим актом частина повноважень служби була призупинена до 1 травня. А Постанова, зокрема, передбачає передання виконання повноважень від Національної сервісної служби до Держдіти.

Народний депутат Юрій Павленко звернувся до виконавчих органів з проханням надалі надавати об’єктивну та конкретну інформацію щодо тих позицій, які не працюють, адже за кожним пунктом «стоїть доля дитини».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00