З 30 квітня по 4 травня Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко і Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Румунією Олексій Леонов працювали в Румунії, де перебувають евакуйовані з України діти. Робочий візит відбувся за дорученням Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з метою особисто зʼясувати стан забезпечення потреб українських дітей, яких евакуювали з Одеси, Києва, Дніпра до Румунії після початку повномасштабної війни.

Серед евакуйованих дітей більшість вже мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Делегація провела зустрічі з представниками Міністерства юстиції Румунії, Міністерства у справах сім’ї, молоді та рівних можливостей Румунії, Національного органу із захисту прав дітей та усиновлення, Омбудсменом Республіки Румунія, парламентарями, представниками ЮНІСЕФ. Зустрілися також з Послом України в Румунії Ігорем Прокопчуком.

У другий день роботи Моніторингова група українських парламентарів та посадовців відвідала міста Пошешті, Валінія де Мунте, Дражна де Сус, де перебувають діти з КЗ «Кілійський НРЦ» Одеської обласної ради. Там особисто поспілкувалися з дітьми.

«Румунська сторона докладає максимальних зусиль для того, щоб перебування наших дітей в евакуації було комфортним та безпечним.  Для дітей організовано дозвілля та навчальний процес. Усі вони відвідують місцеві школи.  Водночас кожна дитина — окрема особистість, а тому не для всіх процес адаптації дається легко. Найважче дітям, які мають складні порушення розвитку, а тому потребують постійної підтримки під час навчання. У цьому їм допомагають українські супровідники. Наші діти сумують за Батьківщиною та з нетерпінням чекають, коли зможуть повернутися», — розповів Павло Сушко.

У третій день робочого візиту делегація працювала в місті Кодля, де побувала у вихованців Ізмаїльського міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Ізмаїльської районної державної адміністрації.

Моніторингова місія ознайомилась з умовами проживання, навчання та забезпечення дітей необхідними послугами. За інформацією народних депутатів, для дітей створено всі умови для комфортного перебування: у приміщенні зроблено ремонт, дітей забезпечено одягом. Також на кожну дитину держава Румунія виплачує кишенькові кошти. Додаткові виплати передбачені дітям з інвалідністю, яку підтверджено в Румунії.

Група зафіксувала низку питань, які потребують комплексного вирішення Урядом України. «Так, Міністерство соцполітики, як орган, що відповідає за формування політики, має детально врегулювати всі питання, повʼязані з перебуванням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в евакуації. Бо відповідальність за них несе саме наша держава», — підкреслив Павло Сушко.

Українські парламентарі висловлюють вдячність Румунії і представникам влади, які приймають українських дітей і працюють на забезпечення їхніх потреб та інтересів.

Докладаємо зусиль, щоб діти змогли якнайшвидше повернутися до мирної Батьківщини.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 16:20
17 травня 2024 14:16
16 травня 2024 11:45
14 травня 2024 12:07
13 травня 2024 16:44
10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16