18 березня 2024 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув лист голови юридичної компанії «Amsterdam & Partners LLP»  Роберта Р. Амстердама, який представився міжнародним юридичним радником УПЦ, щодо законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (реєстр. № 8371).

«Ми змушені були зібратися позачергово. Приводом для цього стало абсолютно безпрецедентне втручання у внутрішні справи України і тиск на народних депутатів України, керівництво Верховної Ради України. Це здійснено паном Амстердамом, який стверджує, що він є юридичним радником Української православної церкви, яка, згідно з даними релієзнавчої експертизи Державної служби етнополітики та свободи совісті, належить до московського патріархату, є частиною рпц… Лист містить в собі погрози всім народним депутатам України, що у разі підтримки закону про обмеження діяльності релігійних організацій, які керуються з держави-агресора, проти нас будуть вжиті американські та міжнародні санкції, проти нас будуть відкриті провадження, проти нас буде застосований так званий акт Магнітського», — розповів голова Комітету Микита Потураєв.

Парламентар підкреслив, що за всю історію діяльності Українського Парламенту не пригадує «такої нахабної та цинічної спроби втручання у внутрішні справи».

Представник Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар'ян Заблоцький зазначив, що на сайті Міністерства юстиції Сполучених Штатів Америки можна побачити звіти щодо діяльності лобістів. «Є лобіст. Він отримує 1400 доларів за годину. Згідно з цими публічними звітами платником є Вадим Новинський… Ці люди одночасно лобіюють і виключення Новинського з санкцій, і інтереси Української православної церкви», — прокоментував політик.

Тобто зазначена діяльність адвоката Роберта Амстердама фінансується підсанкційним колишнім депутатом Вадимом Новинським. Ексдепутат, відповідно до Указу Президента  України №43/2023 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року "Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"», доданий до санкційних списків. Однією із санкцій, яка застосована до Вадима Новинського, є блокування активів. Вона, зокрема, передбачає позбавлення його права на 5 років розпоряджатися навіть тими активами, які безпосередньо на нього не записані, але щодо яких він може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом до здійснення права розпорядження. Будь-які дії щодо відчуження таких активів після введення санкцій неможливі. Як стало відомо народним депутатам, професійна діяльність міжнародного представника УПЦ Роберта Амстердама фінансується саме з активів зазначеного підсанкційної особи.

За результатами засідання Комітет надішле лист до Служби безпеки України, яка має право звернутися до Федерального бюро розслідувань США щодо встановлення підстав діяльності Роберта Р. Амстердама, втручання компанії у внутрішні справи України, використання підсанкційних коштів.

Комітет також звернеться до Голови Верховної Ради України з проханням якнайшвидше розглянути в залі Парламенту законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (реєстр. № 8371).

«Цей законопроєкт справді важливий і справді може бути ефективним інструментом для позбавлення впливу російської православної церкви, саме тому він викликав таку реакцію», — сказав член Комітету Володимир В’ятрович.


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30