6 жовтня у пресцентрі «Укрінформ» відбулось публічне обговорення на тему: «Формування ефективної культурної політики в контексті євроінтеграції України». У заході взяли участь голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, експертка проєкту «Відновлюємо Україну разом» Лінда Берзіня, заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко, виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський та ін.

Під час обговорення презентували звіт «Аналіз адаптації українського законодавства та системи державного управління у сфері культури до стандартів ЄС», де прописані дев'ять рекомендацій для формування ефективної культурної політики в контексті євроінтеграції України.

«Поетапний план у культурній галузі насамперед передбачає визначення основного напрямку робіт у політиці культурного різноманіття. Це — загальне гасло в ЄС, у якому йдеться про свободу висловлення думки та культурного обміну», — зазначила членкиня правління НУО Visionary Culture Foundation й авторка дослідження стану євроінтеграційного прогресу України у галузі культури Лінда Берзіня. Фахівчиня наголосила, що друга рекомендація стосується розробки індикаторів, які б показували результати політики в галузі культури. Зокрема, щоб відповідати європейським цінностям, мають відстежуватися результати щодо забезпечення доступу громадськості до культурних пропозицій, участь громадян у культурних процесах, збереження та творче використання культурної спадщини, умови для розвитку креативних індустрій і генерації талантів до галузі культури та креативних індустрій. Окремо експертка відзначила цифровізацію культури, яка є обов'язковим завданням для збереження надбання та його доступності.

«Важливі пункти про розмаїття, міжнародну співпрацю, культурні мережі та мапування. Частину з цих завдань виконує Український культурний фонд. Зараз ми в процесі спільного визначення пріоритетів на наступний рік», — прокоментував заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, серед іншого, зауважив, що великий плюс для України в процесі євроінтеграції в тому, що є «дорожні карти», маркерні речі, які кандидат обов’язково має зробити, зокрема і в культурі. Депутат підкреслив, що частково найкращі європейські практики у сфері культури вже впроваджені чи впроваджуються в Україні, але водночас є абсолютно звичні для інших європейських країн практики, які в Україні ще не діють.

Виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський розповів, що, згідно з опитуваннями, які проводить періодично УКФ, 80% культурних установ уже адаптувалися до умов війни. Однак лише 25% мають стратегію свого розвитку. За словами Берковського, саме розробка плану щодо подальшої діяльності установ є найбільш актуальною.

Запис заходу за посиланням.

Використано інформаційні матеріали «Укрінформ». 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 14:55
10 травня 2024 14:37
09 травня 2024 17:00
07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51