З 25 до 27 вересня група міжпарламентських зв'язків Верховної Ради України з Литовською Республікою працювала у Вільнюсі. Зокрема, з боку України до роботи доєдналися заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко та голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький.

Під час свого візиту делегація зустрілася з Головою Сеймасу Республіки Литва Вікторією Чмилюте-Ніелсен, Президентом Литви Гітанасом Науседою, Першою леді Литви Діаною Науседене, членами Комітету Сеймасу Литовської Республіки з питань закордонних справ тощо.

Одним із важливих питань, які обговорювали, став захист прав дітей. Українські парламентарі детальніше вивчили механізми захисту прав дітей у Литовській Республіці. Зокрема, в країні функціонує Державна служба захисту дітей. Також депутати відвідали спеціальну школу для дітей з особливими освітніми потребами у Вільнюсі. Цей заклад — аналогія українських НРЦ, де навчаються діти з комплексними порушеннями розвитку.

Члени Комітету відзначили велику підтримку Литвою України. «Щира підтримка України тут відчувається навіть в атмосфері вулиць столиці Литви — всюди українські прапори, музика. Враження, ніби в рідному Києві, а не у Вільнюсі. Цінуємо і вдячні за всю допомогу!» — написав заступник голови Комітету Павло Сушко.

Зустріч із Першою Леді Литви Діаною Науседене відбулась в Українському центрі у столиці. У закладі можуть отримати допомогу жінки і діти, які виїхати з України через російське вторгнення. Центр розпочав свою діяльність з надання психологічної підтримки. На сьогодні у ньому  сформувалися мистецькі групи — дитячі та жіночі хори, танцювальні колективи. З'явилась можливість вивчати мови: англійську, литовську, українську.  

«Війна не повинна стати перешкодою для освіти молодого покоління. Так само ми повинні зберегти українську ідентичність. Саме тому ми докладаємо всіх зусиль, бо розуміємо, що ці молоді, освічені й вільні українці повернуться на свою Батьківщину і почнуть її відбудовувати», — зазначила Перша леді Литви.

«Вражений промовою Першої Леді, яка говорячи про Україну і українців, затамовувала подих у щирому захопленні і словах підтримки. Вдячні Діані Науседене за ініціативу створення і підтримку діяльності українського Центру. За всю неоціненну допомогу нашим громадянам!» — прокоментував Павло Сушко.

Зі свого боку голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький розповів, що за участю Першої леді Діани Науседене в Українському центрі заспівали «Червону калину».

Наразі Литовська Республіка анонсувала передання чергового пакету військової допомоги нашій країні.
«Литва робитиме все, щоб Україна стала членом ЄС і НАТО», — акцентував Микола Княжицький.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 15:24
03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43