26 червня 2023 року народні депутати України Олександр Санченко  та Ігор Марчук з робочою поїздкою відвідали Бакоту (смт Стара Ушиця) в Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області. До заходу долучились представники чотирьох найближчих до Бакоти територіальних громад (Староушицької, Кам’янець-Подільської, Хотинської та Китайгородської), Хмельницької ВЦА, директор Національного природного парку «Подільські Товтри», а також очільниця Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

Ключова мета зустрічі окреслити візію розвитку регіону та налагодити міжмуніципальну співпрацю для створення спільних туристичних та інвестиційних продуктів.

«Працюємо над тим, аби перетворити Бакоту в справжню рекреаційну перлину Поділля. Обговорили стратегію розвитку краю зараз та після перемоги. Нам важливо втримати економіку, частиною якої є рекреаційний відпочинок, який допомагає перезарядити батарейки і боротися з ворогом з новими силами», поділився член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

«Туризм це унікальний вид економічної діяльності, який здатен капіталізувати культурно-історичну спадщину, природні ландшафти, етнічні традиції та уміння українців перетворити все перелічене вище на джерело прибутку й соціально-економічного розвитку непромислових територій», зі свого боку поділився представник Комітету з питань економічного розвитку Ігор Марчук. «В межах круглого столу, який відбувся в Бакоті, ми домовились про створення ініційованого мною Подільсько-Буковинського туристичного кластера, який об''єднає Кам'янець-Подільську, Китайгородську, Староушицьку та Хотинську громади», додав депутат. За його словами, головними цілями кластера є розвиток економіки в мікрорегіоні в результаті консолідації зусиль та посилення міжмуніципальної співпраці в туристично-рекреаційній сфері, спільному маркетингу громад, промоції місцевих локацій і туристичних магнітів, створення інноваційних туристичних продуктів, реалізації інвестиційних проєктів. Критеріями оцінки ефективності цього проєкту, як зазначає парламентар, мають стати три «С»:  співпраця, синергія та спільна економіка.

На ефективності об’єднання громад заради розвитку туризму наголосила й очільниця ДАРТ Мар’яна Олеськів. «Європейський турист, якого ми готуємось приймати в Україні після нашої перемоги, хоче відкрити для себе нові культурні автентичні скарби, насолодитися неповторними пейзажами, скуштувати крафтові продукти: мед, сир, вино. Ми своєю чергою повинні відповідати на їхні очікування та бути готовими до того, щоб надати якісні туристичні послуги. А це можливо тільки за умови об’єднання інтересів держави та бізнесу», прокоментувала голова агентства.

Крім того, народний депутат Олександр Санченко як голова підкомітету з питань музичних індустрій — підкреслив важливість таких туристичних кластерів як місць для емоційного відновлення та їхню роль у відродженні креативних індустрій.

Міський голова Кам'янця-Подільського Михайло Посітко  звернув увагу присутніх,  що рішення об'єднати зусилля  у розвитку туризму посилить наявний   потенціал згаданих громад та  може привабити інші найближчі громади з туристичними «родзинками» (Сатанів, Устя, Врублівці тощо).

«Вмотивованість на результат та натхнення голів громад, професійна експертиза ДАРТ, підтримка народних депутатів, місцевих органів державної влади, представників профільних міністерств та установ  — все це відчувалось під час зустрічі та, на мій погляд, є безумовною запорукою нашого спільного майбутнього успіху», — резюмував поїздку Ігор Марчук.

 

Фото: Олександр Санченко, Кам’янець-Подільська міська рада, ДАРТ

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00