4–5 липня в швейцарському місті Лугано проходить масштабна Міжнародна конференція з питань відновлення України. До Швейцарії прибули Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук і Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, високопосадовці ЄС, представники міжнародних фінансових інституцій, правозахисних структур, українські міністри і депутати тощо. Серед української делегації — перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич та заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко.

На своїй офіційній сторінці Ірина Констанкевич поінформувала про ключові тези за результатами першого дня Конференції.

За її словами, Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс наголосив на необхідності забезпечити відновлення України уже зараз і в майбутньому, окреслити пріоритети відновлення та координувати міжнародну підтримку. На його думку, ключове для України — реформи, стійкість та відновлення.

«Президент України Володимир Зеленський акцентував, що тактичне і стратегічне відновлення — основні пріоритети для України та європейської співдружності. Він зауважив: війна завдала величезних збитків і величезних втрат, це мало руйнівний вплив на економіку та змусило мільйони українців покинути свої домівки, тому Конференція із відновлення України має стати міжнародною платформою для зміцнення нашого партнерства, заснованого на безпеці та демократії.

Принципи відбудови: максимальна безпека, технологічність, екологія, безбар‘єрність, врахування інтересів громад.

Президент закликав уряди й компанії доєднатися до відбудови України», — повідомляє політикиня.

Уряд України, за словами Ірини Констанкевич, пропонує створити декілька Офісів відновлення: у Вашингтоні, Брюсселі, Лондоні та інших містах. Головний офіс має бути в Києві.

Заступник голови Комітету Павло Сушко в межах конференції приєднався до заходу «Парламент та відновлення».

«Презентував наше бачення щодо ролі парламенту у відновленні безпеки дітей і захисту їхніх прав, а також щодо парламентського контролю за здійсненням урядової політики у сфері дітей», — зазначив депутат.

Запис конференції можна переглянути за посиланням https://ua.urc2022.com

Тим часом голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв та заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук беруть участь у роботі  Парламентської асамблеї ОБСЄ (Організації з безпеки і співробітництва в Європі).

«Участь у міжпарламентських делегаціях — можливість поспілкуватися не лише з депутатами, а й з важливими чиновниками з інших країн. Вдячна за зустріч з Лордом Ахмадом Вімблдонським з Міністерства закордонних справ Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії. Під час зустрічі порушила питання передавання Україні активів російських олігархів та підсанкційних чиновників, яких досить багато на британській території.

Нещодавно пролунала офіційна заява про те, що Велика Британія наслідуватиме приклад Канади і конфіскуватиме активи росіян у Великобританії, щоб віддати їх Україні. Дуже приємно бачити готовність наших друзів до активних дій задля відбудови України та відновлення справедливості.

Звернулася також і щодо підтримки захисту та відновлення української культурної спадщини, яка продовжує страждати від російської агресії. Видима частина культурної шкоди — лише верхівка айсберга, повний обсяг втраченого можна буде оцінити після завершення війни. Ми будемо вдячні за допомогу партнерів і у цій важливій сфері. Лорд Ахмад виявився щирим другом України, запевнивши нас у сталій та непохитній підтримці як від себе особисто, так і від усього Уряду та британського народу до настання перемоги. Разом переможемо», — написала Євгенія Кравчук.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики продовжують боротьбу на дипломатичному фронті.

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 13:59
26 березня 2024 16:08
22 березня 2024 15:13
21 березня 2024 13:33
19 березня 2024 17:34
18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19
11 березня 2024 14:21
06 березня 2024 17:40