2 лютого 2022 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув стан виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди» (№ 973-IX від 4.11.2020 р.).

Перша заступниця голови Комітету, голова профільного підкомітету Ірина Констанкевич поінформувала, що, згідно із листами, які надійшли до Комітету, за понад рік від ухвалення Постанови було створено Організаційний комітет, є рішення Уряду про затвердження його складу, було проведено два засідання Оргкомітету. Також надійшли листи від Полтавської і Харківської обласних державних адміністрацій та Київської міської державної адміністрації щодо окремих видів робіт. «Разом з тим, можу констатувати, що на сьогодні ми так і не отримали відповідь, яким же буде план заходів на 2022 рік. Ми не знайшли інформації про персональний склад Оргкомітету, зокрема про роботу у ньому народних депутатів. Також ми не маємо даних про обсяги фінансування заходів, тому що йдеться не лише про разові заходи науково-освітнього, просвітницького характеру, а передусім про більш масштабні проєкти: реставрації, роботи, пов’язані із меморіальними місцями філософа, із виданням його творів, тощо», — сказала народна депутатка.

Комітет підтримав пропозицію Ірини Констанкевич звернутися до відповідних органів із проханням у місячний термін надіслати до Комітету інформацію щодо плану заходів з відзначення ювілею Григорія Сковороди, про персональний склад Оргкомітету та обсяги фінансування заходів.

У зв’язку із висновком Уповноваженого із захисту державної мови, Комітет переглянув своє рішення щодо проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в Україні (реєстр. № 6194). «Ми знайшли компроміс, який дозволяє кінематографістам знімати фільми мовою оригіналу, щоб фільми були сучасними й якісними. Разом з тим ми підтримуємо іноземних кіновиробників та надаємо їм можливості знімати в Україні з дотриманням нашого чинного законодавства, і ніяких ризиків законопроєкт не несе», — прокоментував голова профільного підкомітету, заступник голови Комітету Павло Сушко.

Також члени Комітету розглянули законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення»  та деяких інших законів України щодо створення умов для безбар’єрності та захисту прав осіб з інвалідністю (реєстр. № 5735). Завданням законопроєкту є забезпечення державними телерадіоорганізаціями субтитрування та/або перекладу українською жестовою мовою офіційних повідомлень, передач, програм, матеріалів, іншої аудіовізуальної інформації, яку транслюють телерадіоорганізації. На думку Комітету, доцільно доопрацювати цей законопроєкт в Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики та з цією метою створити робочу групу. Зокрема, майбутній закон, за словами заступниці голови Комітету — голови профільного підкомітету Євгенії Кравчук, має діяти і для недержавних мовників.

Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити за основу проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності (реєстр. № 5409) та проєкт Закону про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України щодо пільги з оплати земельного податку національним театрам (реєстр. № 6469).

Запис засідання можна переглянути тут.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 11:36
27 червня 2024 12:24
26 червня 2024 11:43
25 червня 2024 16:01
21 червня 2024 12:16
19 червня 2024 12:15
18 червня 2024 11:49
13 червня 2024 12:27
11 червня 2024 13:02
10 червня 2024 18:00