10 квітня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики спільно з  Національною Радою України з питань телебачення та радіомовлення, громадською організацією «Платформа прав людини»  провели круглий стіл на тему: «Рік імплементації Закону України "Про медіа": здобутки та виклики», під час якого відбулася презентація аналітичного звіту, підготовленого експертами зазначеної громадської організації на основі моніторингу імплементації Закону України «Про медіа». 

Звіт містить:

— аналіз нормативних актів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та інших державних органів (акти, ухвалені відповідно до Закону України «Про медіа»);

— визначення проблем, з якими зіткнулися державні органи, регулятор і медіа в процесі імплементації норм Закону України «Про медіа» та пропозиції щодо розв’язання цих колізій.

У обговоренні особливостей впровадження медіареформи взяли участь народні депутати України, представники органів виконавчої влади, національних і міжнародних організацій та інституцій, юристи та медіаексперти.

Директорка міжнародної організації «Internews Network» Джилліан МакКормак поділилася, що «розробка, а потім ухвалення Закону «Про медіа» були величезною роботою, процесом, який є одним із найкращих прикладів координації між державними інституціями, міжнародними партнерами, комерційним сектором, організаціями громадянського суспільства та їхніми експертами». І зараз, через рік, відколи Закон працює, є добра нагода оцінити, що потрібно змінити, аби покращилася його імплементація. 

Очільник Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у вступному слові зазначив, що медійний Закон має розглядатися як один із модельних, оскільки йшов по повному циклу публічної політики. На всіх етапах його розгляду й ухвалення було проведено безліч дискусій, обговорень та консультацій. Водночас він не є непорушним і, очевидно, потребуватиме внесення змін для його удосконалення. 

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук звернула увагу на тому, що саме європейська інтеграція України сприяла проведенню медійної реформи.  Його імплементація триває, і вже нині обговорюються пропозиції щодо певних змін, які, безумовно, проходитимуть європейський фільтр, запевнила народна депутатка.

Експерти ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов і Роман Васильняк у своєму звіті проаналізували тематику ліцензування, реєстрації, ухвалення регулятором нормативно-правових актів, створення органів спільного регулювання, реформування комунальних медіа у публічні тощо. Підготовлені рекомендації можуть бути використані як дорожня карта для подальшого руху.

Учасники обговорення наголосили також на необхідності ухвалення й  інших законодавчих актів для повної імплементації медіареформи – зокрема змін до Виборчого кодексу в частині передвиборчої агітації.

Представники місцевих медіа ділилися своїми проблемами з огляду на потребу реформуватися у публічні аудіовізуальні медіа.

Усі висловлені зауваження і пропозиції будуть опрацьовані й можуть стати частиною тих змін до Закону «Про медіа», над якими зараз працює Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Захід відбувся у межах проєкту «Сприяння імплементації Закону України «Про медіа», що став можливим за підтримки  Internews Network.

Матеріали круглого столу можна переглянути на сайті.

           Посилання на запис події https://www.youtube.com/watch?v=bCUbHqBzy7A.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00