20 березня 2024 року у форматі відеоконференції народні депутати України обмінялися думками щодо післявоєнної відбудови туристичної та транспортної інфраструктур в Україні з колегами із Європейського Парламенту.

Модерувала засідання голова Комітету з транспорту та туризму Європейського Парламенту Каріма Деллі. З боку Верховної Ради України в обговоренні взяли участь представники Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Дмитро Нальотов, Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Максим Пашковський, Ігор Негулевський, Артем Ковальов, а також очільниця Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач й ін.

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, яка долучилась до події в залі Європарламенту, виступила зі вступним словом. «Чому ми говоримо про туризм під час повномасштабного вторгнення? Тому що Україна, як кандидат до ЄС, планує не лише виграти війну, а і відбудуватися та бути повністю інтегрованою в європейську спільноту у всіх векторах. І, звичайно, туризм — один з цих шляхів, одна із частин економіки… А для України дуже важливо відновити свою економіку. Якщо порахувати скільки у 2022 та 2023 роках було податків з туризму, то, попри війну, вони збільшились на 3,2 відсотка», — зазначила Євгенія Кравчук.

Політикиня також повідомила, що зараз у Комітеті триває робота з євроінтеграційним законопроєктом про туризм (реєстр. № 4162), у якому максимально враховано положення європейської Директиви щодо пакетних турів та пов'язаних з ними подорожей.

Марі-Елен Прадінес, керівниця відділу екосистем II: туризм і текстиль (Генеральний директорат з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та малого та середнього бізнесу Європейської Комісії), презентувала короткий огляд туристичної екосистеми ЄС. Згідно з озвученими тезами, ЄС є провідним регіоном світу для туризму і має 40% усіх міжнародних туристичних відвідувань (дані 2023 року).

Голова підкомітету з питань туризму та курортів Комітету гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Дмитро Нальотов поінформував, що згідно з  Угодою про асоціацію Україна зобов’язана поступово наблизити своє законодавство до законодавства ЄС, зокрема до Директиви 2015/2302/ЄС щодо пакетних турів та пов'язаних з ними подорожей, водночас уникаючи створення бар’єрів у торгівлі.

Серед іншого, депутат детальніше розповів про законопроєкт про туризм, який раніше згадала Євгенія Кравчук. Проєкт передбачає введення в законодавство України поняття «національний туристичний продукт» особливий географічно детермінований продукт, що складається з окремих елементів туристичного потенціалу або наявних продуктів відповідної території. «Це дозволить нам системно підходити до розвитку туризму, враховуючи унікальність та особливості кожної території. Він також допоможе нам привернути більше уваги та інвестицій у туристичну галузь країни», — прокоментував Дмитро Нальотов.

Пітер Полайнар, заступник керівника Служби для України в Генеральному директораті Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС (DG NEAR), розповів про збитки від вторгнення та перспективи допомоги Україні від ЄС. Фахівець підкреслив, що за оцінками Світового банку на другому місці серед галузей, що найбільше постраждали від війни рф проти України, є сфера транспорту.

«Європейська комісія підписала спеціальну угоду, яка дозволила Україні брати участь у всіх європейських програмах безоплатно, і це, зокрема, програма щодо мережі транскордонних комунікацій. Дуже важливо активізувати діяльність в межах цих програм, щоб зняти напругу на тих ділянках кордону, де зараз є затори і блокування, аби товари з України і люди могли вільно перетинати кордон», — сказав Пітер Полайнар.

Очільник підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Максим Пашковський повідомив, що на розгляді Комітету зараз є декілька «євроінтеграційних» законопроєктів. Серед них:

— проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання ринку послуг автомобільного транспорту в Україні з метою приведення їх у відповідність з актом Європейського Союзу» (реєстр. № 4560);

— проєкт Закону України «Про залізничний транспорт України» (реєстр. № 1196, 1196-1);

— проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів» (реєстр. № 1193-1, доопрацьований Комітетом у новій редакції).


Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв поділився думкою, що питання відбудови України і  її майбутнього розвитку не може базуватись лише на державній бюджетній підтримці, яка фінансується також ЄС, партнерами і донорами. «Нам треба розбудовувати партнерство між державним та приватним сектором, між інвесторами. Для нас важливо та неоціненно отримувати від вас допомогу саме зараз для того, щоб відбудувати країну та почати розвиток, але в перспективі нам треба (прим. авт. —  вибудувати) сильну складову зв’язку між бізнесом та державою», — наголосив парламентар.

Загалом учасники засідання відзначили міцний зв'язок розвитку туризму в Україні і вдосконалення транспортної інфраструктури. Депутати Європарламенту принагідно висловили слова підтримки всьому Українському Народові, адже «боротьба народу України — це боротьба за демократію, за вільні нації, це захист всієї Європи».

«Ми будемо з вами пліч-о-пліч до останнього відновленого об’єкта в вашій країні», — запевнила голова Комітету з транспорту та туризму Європейського Парламенту Каріма Деллі.

Запис зустрічі

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30