19 березня відбувся сьомий щорічний Міжнародний форум «Креативна Україна». Цей форум є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів з 10+ країн світу.

Цьогоріч зі словом на заході виступили народні депутати — голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв і заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики та євроінтеграції Євгенія Кравчук.

Очільник Комітету Микита Потураєв приєднався до діалогу «Переосмислення ролі культури та креативних індустрій України».

Модулю передувала презентація т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва. «Ми переосмислили значення культури. До неї не можна ставитися за залишковим принципом. Культура та креативні індустрії — важливий чинник формування економіки під час війни та визначальний у відстоюванні позицій України у світі», — наголосив Ростислав Карандєєв. За його словами, інвестувати у культуру вигідно. «Кожна гривня, вкладена в креативні індустрії, дає віддачу з індикатором у 2.2. Це більше, ніж сфера будівництва чи фінансової й страхової діяльності, ба більше, сфери транспорту чи торгівлі. І коли це? Це аналітика нашого сьогодення», — додав т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики.

Також Ростислав Карандєєв відзначив об’єднавчу роль нематеріальної культурної спадщини. «Українська нематеріальна культурна спадщина спроможна об’єднати українців світу. Нашу стару, і навіть нашу нову діаспори. Тих, хто, можливо, не є послідовниками до глибини душі наших народних традицій, але хто готовий сприйняти їх, особливо зараз, перебуваючи на чужині», — підкреслив посадовець.

Закінчив презентацію Ростислав Карандєєв словами: «Звернімо увагу на економічну дохідність креативної індустрії останніх років. Так, зрозуміло, є падіння у 2022 році. Але вже 2023 рік нам показав висхідний тренд. І за нашими аналітичним даними, навіть незважаючи на виклики війни, на ті проблеми, які ми маємо щодня — із тривогами, із втратами, українська економіка перебудовується, і вже 2024 року ми розраховуємо на зростання економічної потужності цього важливого для нас сектору».

Микита Потураєв у відповідь на запитання модераторки щодо рішення у галузі культури, яке б «категорично заборонили застосовувати», сказав: «Точно не варто ліквідовувати Міністерство культури... Якщо більш глобально, то в галузі культури держава точно не може дозволити собі бути непрогнозованою. Попри оптимістичні цифри, які надавав Ростислав Карандєєв, це не ті обсяги, де якісь втрати можна пережити більш-менш спокійно».

Політик додав, що у сфері культури та креативних індустрій зміна правил навіть раз на рік —  це «самогубство для культури та вбивство для креативних індустрій». Депутат акцентував на важливості розуміння для суб’єктів сфери креативної індустрії горизонту свого планування, і це має бути принаймні 5 років, а краще 10. «Перше, що потрібно, це прогнозованість державних політик», — зазначив Микита Потураєв.

Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук стала спікеркою у Модулі 3: «Культура і медіа». Народна депутатка прокоментувала «комунікацію назовні». «На десятому році війни, коли дуже важко тримати тему України, а тим паче культури України, потрібно йти в глибину і користуватися горизонтальними зв'язками. Я можу сказати на прикладі міжпарламентської співпраці, що працюють саме особисті зв'язки: приїзд в Україну, спільна робота над резолюціями… На прикладі Суспільного я можу поєднати державницьку позицію із цими горизонтальними зв'язками. Це і спільні проєкти, і транслювання продукту Суспільного, і шутінг (прим. ред. — знімання) відео Суспільного для інших суспільних мовників. Це дуже важливо, тому що це години і години контенту про Україну на тих майданчиках, які дивляться тут (прим. ред. — в Європі*)», — зауважила парламентарка. 

Гарним прикладом, як мистецькі об’єднання використовують горизонтальні зв’язки, за словами заступниці голови Комітету, є Всеукраїнська асоціація музичних подій.

Асоціація, зокрема, допомагає світовим зіркам відвідати Україну, а українським — голосно і дієво розповідати про Україну на світових платформах, організовує експозиції.

«Саме тому ми маємо всюди українські стенди, на всіх виставках і фестивалях. Впевнена, є частка людей, які дізналися про Україну саме через цей культурний канал: почули українську пісню чи подивилися український фільм, відвідали художню виставку з роботами українських митців», — написала Євгенія Кравчук у фейсбуці.

Також політикиня висловила тезу щодо вивчення мов, адже говорити про Україну треба різними мовами, і навіть англійської вже недостатньо.

Фото: «Креативна Україна», змінки екрана

*Євгенія Кравчук цими днями бере участь у з’їзді партії ALDE (Альянс лібералів і демократів за Європу) у Бельгії.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30