21-22 вересня за участі громадськості, представників державних органів, культурної спільноти та міжнародних донорських організацій відбувся тематичний форум «Українська культурна спадщина: #ДійЗадляСпадщини».

До заходу також долучилася заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, очільниця Комітету ПАРЄ з питань культури, науки, освіти та медіа Євгенія Кравчук. Народна депутатка розповіла про законотворчу діяльність щодо збереження та захисту культурних цінностей, зокрема про вже ухвалені закони та про ініціативи, над якими триває робота. 

«Як доповідачка ПАРЄ з теми протидії стиранню культурної ідентичності під час війни та миру, я пильно слідкую за тематикою захисту культурної спадщини та тими викликами, перед якими спадщина постає через війну. Від початку повномасштабного вторгнення і ще раніше — від початку окупації Криму та частини територій Луганської і Донецької областей — ми та весь Світ спостерігаємо за тим, як знищення нашого спадку стає інструментом геноциду, вчинюваного росією проти українського народу.  Тому галузь критично потребує злагоджених дій та комплексних політик. На рівні законодавства також мусить бути чітко вибудувана система — кодекс культурної спадщини, який консолідує українські закони та доробок ЄС, а також врегулює питання збереження нематеріальної спадщини та реституції (повернення) цінностей», — зазначила Євгенія Кравчук.

Під час виступу парламентарна поділилася напрацюваннями Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Це:

 Закон України щодо впровадження і ведення електронних реєстрів у сфері культури  3152-IX (передбачає формування електронної бази культурної спадщини, яка містить реєстри різного спрямування);

 Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей формування Державного реєстру нерухомих пам’яток України» № 3097-IX (передбачає зняття пам’яткоохоронного статусу та захисту з тих об’єктів, які є імперськими та комуністичними символами);

 законопроєкт за реєстр. № 9072 про внесення змін до Закону України «Про національну безпеку України» щодо збереження культурної спадщини України та національної пам’яті, спрямований на підсилення безпекової складової культурної спадщини.

Окрім того, готується законопроєкт щодо боротьби з чорною археологією, яким визначено:

 осучаснити методи боротьби з нелегальним обігом культурних цінностей;

 посилити відповідальність за правопорушення, пов’язані з посяганнями на культурні цінності,

 вирішити питання обмеження використання металодетекторів на землях історико-культурного призначення;

  упорядкувати державний облік археологічних предметів, в тому числі тих, що перебувають в приватному володінні,

  заборонити продаж археологічних предметів, зокрема в інтернеті.

«Плануємо ініціювати у Комітеті обговорення концепції національної святині. Ця ідея виникла після спілкування з колективом заповідника "Києво-Печерська лавра" та його в.о. директора, Максимом Остапенком. Активізувалася робота і щодо Нікосійської конвенції про правопорушення, пов'язані з культурними цінностями. Сподіваюся, невдовзі ратифікуємо.

Дякую організаторам Форуму за запрошення на цей змістовний захід. Впевнена, це лише початок результативного діалогу між державою і громадянським суспільством, об’єднаними метою зберегти і примножити національні скарби», — написала заступниця голови Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30