25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури.

Її внесок у розвиток української літератури, у культурне, освітнє та суспільно-політичне життя України винятковий. Зважаючи на це, ще у лютому 2018 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення 150-річчя Лесі Українки на державному рівні». Документ ініціювала народна депутатка Ірина Констанкевич спільно з Комітетом культури і духовності під керівництвом Миколи Княжицького.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики (далі — Комітет)  актуалізував це питання та  восени 2019 року, під час підготовки бюджету на 2020 рік, рекомендував відповідні зміни до державного бюджету на виконання згаданої Постанови.
У межах виїзного засідання Комітету на Волині на тему: «Про функціонування закладів культури в умовах децентралізації» народні депутати відвідали Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, зокрема. На засіданні Комітету 4 грудня погодили щоквартально заслуховувати звіти профільного Міністерства про стан підготовки до відзначення ювілею поетки. Крім того, Рішенням Комітету щодо контролю за виконанням Постанови № 2286-VIII від 8 лютого 2018 року було рекомендовано Кабінету Міністрів України:

забезпечити підготовку та видання повного зібрання творів Лесі Українки, персональної енциклопедії «Леся Українка», наукової біографії Лесі Українки, словника мови творів Лесі Українки, репринтного видання з науковими коментарями прижиттєвих поетичних збірок ліро-епічних та 3 драматичних поем Лесі Українки, електронного варіанта основних періодичних видань, у яких друкувалися твори Лесі Українки, щорічних збірників наукових праць, матеріалів і документів «Леся Українка і сучасність» та «Леся Українка: доля, культура, епоха», здійснювати фінансування зазначених заходів, починаючи з 2020 року;

організувати створення повного бібліографічного словника Лесі Українки, електронного архіву документів про життя і діяльність родини Драгоманових-Косачів: Олени Пчілки (Ольги Косач), Михайла Драгоманова, Ольги Косач-Кривинюк, Оксани Косач-Шимановської, Юрія Косача;

забезпечити функціонування Науково-дослідного інституту Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки;

забезпечити розроблення і запровадження туристично-екскурсійних маршрутів, пов’язаних із життям та творчістю Лесі Українки;

забезпечити створення та демонстрацію науково-популярного фільму про життя та творчість Лесі Українки;

забезпечити трансляції радіоспектаклів та показ фільмів за творами Лесі Українки;

забезпечити здійснення ремонтно-реставраційних робіт у меморіальних місцях, пов’язаних з життям та творчістю видатної письменниці, у музеях, присвячених Лесі Українці, у бібліотеках, що мають її ім’я, тощо;

здійснити ремонтно-реставраційні роботи у Садибі Лесі Українки, Білому будинку Косачів та Сірому будинку Косачів, що знаходяться на території Літературно-меморіального музею-садиби Лесі Українки у селі Колодяжному Ковельського району Волинської області.

«Болюче питання — руйнація автентичних будинків Косачів, які входять до комплексу Колодяжненського літературно-меморіального музею, необхідність ремонту Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Ми не маємо права втратити ці історичні скарби», — зазначила перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.

За її участю та за участю народного депутата Юрія Павленка, які разом з народними депутатами Миколою Княжицьким, Дмитром Костюком та Степаном Іваховим увійшли до складу Організаційного комітету з підготовки та відзначення ювілею письменниці, 23 липня у Міністерстві культури та інформаційної політики  відбулося перше засідання щодо проведення відповідних заходів.

«Учора вперше зібрав організаційний комітет при міністерстві. Ідей крутих, нетипових, цікавих чимало. Звісно, є і класичні формати. Але вже накидуємо пропозиції, як організувати все сучасно і модно. Щоб сподобалось, як молоді, так і старшому поколінню. Особисте бажання – відзначити цю подію на міжнародному рівні. Як саме, шукатимемо відповідь разом з Міністерством закордонних справ», — зауважив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Також він поінформував, що до вересня 2020 року буде сформовано план заходів і почнеться робота над проектом.

Зазначимо, що це буде перше за часів сучасної України повне видання творів Лесі Українки. У квітні цього року Міністерство культури та інформаційної політики України провело відповідний мистецький конкурс із розроблення моделі інформаційного продукту графічного характеру на тему: «Виробництво поліграфічної продукції («Творчість Лесі Українки. Повне академічне зібрання творів Лесі Українки»). За результатами голосування Міністерство  ухвалило рішення, що повне зібрання творів письменниці у 14 томах готуватиме Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки.

25 липня Національний оператор поштового зв'язку «Укрпошта» до 150-річчя від дня народження Лесі Українки ввів в обіг тематичні поштові марки, на яких поєднано портрет Лесі Українки та ілюстрації від Софії Караффи-Корбут до драми-феєрії «Лісова пісня».

У контексті відзначення 150-річного ювілею поетки вийшла книга «Леся Українка – душа України», яку написав іспанський автор Хосе Андрес Альваро Окаріс. До того ж у Мадриді з’явилася площа, яку назвали ім'ям Лесі Українки. «На вшанування великої дочки українського народу та її внеску у розвиток світової культури мерія міста Мадрид присвоїла ім’я Лесі Українки площі у столиці Іспанії, на якій розташоване Посольство України, а також підтримала пропозицію дипломатичної установи України щодо встановлення на цій площі пам’ятника поетесі», — повідомляє Посольство України в Іспанії.

Зустрічі Організаційного комітету продовжуються.

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04