3 червня на своєму засіданні Комітет підтримав Постанову про призначення Олександра Ткаченка Міністром культури та інформаційної політики України. Зі свого боку народний депутат подякував членам Комітету. «Для мене цей життєвий етап став хорошою школою співпраці, діалогу та знаходження точок зору. Хоч ми достатньо часто дискутували (іноді, навіть гаряче), я дякую колегам за досвід», — сказав Олександр Ткаченко.

Із проєктів законів та проєктів постанов, для яких Комітет є головним, підтримали проєкт Постанови про захист права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги (реєстр. № 3447). Щодо проєкту зі словом виступили Міністр юстиції Денис Малюська та перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський. Зауваження від Міністерства юстиції полягають у тому, що розпорядження майном належить до компетенції Ради Автономної Республіки Крим і не належить до компетенції ВРУ. Але, за словами Дениса Малюськи, Міністерство також усвідомлює, що іншого варіанту немає, оскільки законодавством не врегульований той випадок, коли відповідне рішення ухвалити нікому. Водночас нормативні підстави для підтримки цього законопроєкту також існують

Також Комітет розглянув  порівняльну таблицю до законопроєкту про державну підтримку сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (реєстр.  №3377).

Проєкт Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» щодо збільшення пільг для дітей із багатодітних сімей (реєстр. № 2014) народні депутати вирішили направити авторам на доопрацювання. Такого висновку дійшли за результатами обговорення на підкомітеті з питань сім'ї та дітей, засідання якого провели вчора, 2 червня.
Перенесли розгляд законопроєкту про внесення змін до статті 18-7 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (реєстр. № 2024) щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами. Народний депутат Юрій Павленко від імені профільного підкомітету запропонував звернутися до Міністерства охорони здоров'я, щоб отримати інформацію про ситуацію із забезпеченням онкохворих дітей, дітей з онкогематологічними і орфанними хворобами, а також запросити на засідання відповідного заступника Міністра. 

Одноголосно підтримали проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження Василя Стефаника (реєстр. № 3472), внесений народними депутатами Миколою Княжицьким, Іриною Констанкевич, Софією Фединою, Дмитром Нальотовим, Микитою Потураєвим.

Комітет рекомендуватиме Верховній Раді прийняти проєкт Постанови 3414 про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення належного соціального захисту дітей – вихованців інтернатних закладів, у тому числі дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа. Закриття дитячих інтернатних закладів на період карантинного режиму через поширення COVID-19 призвело до повернення понад 42 тисяч вихованців цих закладів у власні сім’ї, більшість з яких перебувають у складних життєвих обставинах і є функціонально неспроможними. Фактично, ці діти позбавлені належних умов проживання та отримання необхідних освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг, а на місцях — не забезпечені соціальним супроводом. Прийняття Постанови сприятиме виконанню Кабінетом Міністрів України заходів, які дозволять розв'язати перелічені проблеми.

Підтримали  проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва (реєстр. № 3060). Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко пояснив, що цим законопроєктом пропонується звільнити від оподаткування ПДВ в Україні експорт послуг з виробництва та компонування відео- та кінофільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних роликів, фоторекламних матеріалів, комп’ютерної графіки. Пропонується внести зміни до пункту 186.3 ст.186 Податкового кодексу України шляхом доповнення його переліком вищезазначених послуг. Зниження вартості послуг для іноземних компаній має на меті розвиток галузі виробництва кіно- та відеоматеріалів в Україні, а також розвиток і зростання національної економіки внаслідок зростання суміжних з кіновиробництвом галузей, що сприятиме популяризації та покращенню іміджу України  та посиленню інвестиційної привабливості країни в інших сферах економіки. Крім того, за результатами виїзного засідання на державних підприємствах «Українська студія хронікально-документальних фільмів» та «Національна кінематека України» ухвалили рішення Комітету.
У зв’язку з необхідністю розгляду низки питань засідання Комітету буде продовжено в п'ятницю.  
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30