1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, голова підкомітету у справах сім’ї та дитинства Тетяна Рябуха взяла участь у двох онлайнових нарадах. Крім того, з нагоди свята члени підкомітету записали тематичне відеопривітання.

Об 11 годині в онлайн-форматі політикиня приєдналася до презентації пілотного дослідження стану дотримання судами та органами опіки і піклування стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у справах некримінального характеру. Питання було вивчено та проаналізовано Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою у співпраці з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні в межах реалізації проєкту «Підтримка громадянського суспільства у здійсненні моніторингу судових процесів».
Опісля під головуванням народних депутатів — членів підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяни Рябухи та Андрія Бобляха відбулася парламентська онлайн-конференція за участі Апарату Верховної Ради України, Коаліції громадських об’єднань «Права дитини в Україні», інших громадських організацій, експертів і дітей-співавторів доповіді. Захід містив дві частини:
1. презентацію звітів від Коаліції «Права дитини в Україні» та інших громадських організацій стосовно реалізації положень Конвенції ООН про права дитини;
2. доповідь, підготовлену дітьми, яка узагальнює моніторинги та дискусії щодо дотримання прав, проведені протягом 2018-2019 рр.

Голова підкомітету Тетяна Рябуха наголосила, що це вперше в Україні діти долучилися до підготовки альтернативної доповіді і представили власний звіт під час онлайн-конференції.
Розпочала презентацію Марія Ясеновська, експертка Коаліції «Права дитини в Україні». За її словами, практика врахування думки дітей щодо процесів, які їх стосуються, на усіх рівнях не знаходить підтримки — і в суді, і в школі, і в адміністративних установах, але те, що під час цієї зустрічі діти виступають зі своїм звітом — це «з одного боку, виняток, який підтверджує правило, а з іншого — надія, що такі випадки поступово переростуть в систему». Фахівчиня виловила щирі сподівання, що за допомогою схожих діалогів і зустрічей ситуація з приводу питань, порушених під час доповіді, почне змінюватися. Народні депутати запевнили, що наш Комітет відкритий до співпраці і обов’язково врахує та опрацює всі змістовні пропозиції. Крім того, незабаром планується провести «круглий стіл», на якому, передусім, будуть обговорювати проблеми реформи деінституціалізації.
Діти у своєму звіті говорили про такі проблеми: повага до поглядів дитини та дискримінація за віком, насилля та жорстоке поводження щодо дітей, гендерна нерівність і етнічна дискримінація, релігійна дискримінація, бідність, приватність дітей, стрес та хвилювання в школі, булінг, працевлаштування і трудова експлуатація дітей, безпека в кіберпросторі.

Народний депутат Андрій Боблях повідомив, що спільно з Комітетом з питань цифрової трансформації зараз готується законопроєкт щодо кібербезпеки дітей. «Необхідно навчатися цифрової грамотності не лише дітям, а й дорослим. Діти стають постійно більш сучасними, а батьки втрачають ці моменти, тому постійно потрібно рухатись і здобувати освіту в таких питаннях», — наголосив парламентар. Також народний депутат поінформував, що законопроєктом про медіа передбачено створення органу співрегулювання, який буде визначати критерії, за якими та чи інша інформація може використовуватися в онлайн-просторі. Зокрема, це стосується і безпеки дітей в Інтернеті.
Представник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вадим Жепало зазначив, що в школах обов'язково мають проводити уроки, присвячені питанням захисту прав дитини. «І мати прикладний, а не декларативний характер. Адже кожна дитина повинна знати, як захистити свої права та до кого звернутися у разі їхнього порушення. Сьогодні чути дітей — найголовніше», — підсумував експерт. 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04