На засіданні 12 лютого Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики першим у порядку денному розглянув проект Закону про внесення змін до статті Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги (реєстр. № 2013). Слово надали автору законопроекту народному депутату Михайлу Цимбалюку.


За словами автора, цим проектом пропонується підвищити стипендії студентам, дітям-сиротам, та дітям, які позбавлені батьківського піклування і навчаються,  у розмірі не менше 150 відсотків  розміру прожиткового мінімуму у середньому на одну особу, а також передбачити щорічну виплату на придбання навчальної літератури у розмірі не менше трьох місячних соціальних стипендій, яка їм призначена. Народний депутат акцентував свою увагу на тому, що сьогодні у навчальних закладах навчається понад 15 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і, на його думку, ухвалення такого Закону дасть можливість підтримати зазначені вище категорії студентів, які зараз є незахищеними.

Тетяна Рябуха запропонувала прийняти законопроект за основу та доопрацювати його у другому читанні. Юрій Павленко рекомендував звернутися до Кабінету Міністрів України, аби вони надали роз’яснення, як саме тлумачать поняття «повне державне утримання». Комітет ухвалив рішення прийняти проект Закону № 2013 за основу  та ввести його  у дію із першого січня наступного року.

Розглянули проект Постанови про питання термінового вжиття заходів для забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (реєстр. № 2117). Співавтор законопроекту Вікторія Гриб пояснила, що мова йде, зокрема, про психологічний стан дітей, і розроблений цей проект для того, аби спростити процедуру отримання статусу «дитина війни».

На думку підкомітету з питань дітей та сім’ї, проект Постанови варто відправити на доопрацювання. Юрій Павленко запросив авторів проекту до участі у виїзному засіданні, що планується у Луганській та Донецькій областях. Зі свого боку, Вікторія Гриб запросила Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на виїзне засідання у м. Щастя (Луганська область).

Комітет підтримав пропозицію відправити зазначений проект Постанови авторам на доопрацювання.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я (реєстр. № 2684) вирішили направити на доопрацювання, а за підсумками засідання створити робочу групу з цього питання.

Розглянули чотири законопроекти, з яких Комітет має подати пропозиції до профільних комітетів.

Вирішили прийняти за основу у першому читанні, а також надати профільному комітету свої рекомендації до проекту Закону про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України Мати-героїня (реєстр. № 2435).

Окремо Комітет надасть пропозиції до проекту Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних (реєстр. № 2370).

Під час розгляду проектів законів про внесення змін до Земельного кодексу України (реєстр. № 2280 та реєстр. № 2194) народні депутати — члени Комітету висловили застереження до низки статей, які будуть надіслані для ознайомлення та врахування профільному Комітету з питань агропромислової та земельної політики.

З-поміж інших питань розглянули пропозиції до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік і заслухали інформацію представника Міністерства культури, молоді та спорту України щодо виконання положень Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» та Рішення Комітету «Про підготовку до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» від 4 грудня 2019 року.

Голова підкомітету у сфері кінематографії та реклами Павло Сушко запропонував внести зміни до Плану роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на третю сесію та провести виїзне засідання Комітету з метою ознайомлення із критичною ситуацією функціонування державних підприємств «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України» на початку березня цього року.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30