Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув важливі законопроєкти у сфері захисту дітей та сім'ї

Комітет
12 лютого 2020, 19:11

 

На засіданні 12 лютого Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики першим у порядку денному розглянув проект Закону про внесення змін до статті Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги (реєстр. № 2013). Слово надали автору законопроекту народному депутату Михайлу Цимбалюку.


За словами автора, цим проектом пропонується підвищити стипендії студентам, дітям-сиротам, та дітям, які позбавлені батьківського піклування і навчаються,  у розмірі не менше 150 відсотків  розміру прожиткового мінімуму у середньому на одну особу, а також передбачити щорічну виплату на придбання навчальної літератури у розмірі не менше трьох місячних соціальних стипендій, яка їм призначена. Народний депутат акцентував свою увагу на тому, що сьогодні у навчальних закладах навчається понад 15 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і, на його думку, ухвалення такого Закону дасть можливість підтримати зазначені вище категорії студентів, які зараз є незахищеними.

Тетяна Рябуха запропонувала прийняти законопроект за основу та доопрацювати його у другому читанні. Юрій Павленко рекомендував звернутися до Кабінету Міністрів України, аби вони надали роз’яснення, як саме тлумачать поняття «повне державне утримання». Комітет ухвалив рішення прийняти проект Закону № 2013 за основу  та ввести його  у дію із першого січня наступного року.

Розглянули проект Постанови про питання термінового вжиття заходів для забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (реєстр. № 2117). Співавтор законопроекту Вікторія Гриб пояснила, що мова йде, зокрема, про психологічний стан дітей, і розроблений цей проект для того, аби спростити процедуру отримання статусу «дитина війни».

На думку підкомітету з питань дітей та сім’ї, проект Постанови варто відправити на доопрацювання. Юрій Павленко запросив авторів проекту до участі у виїзному засіданні, що планується у Луганській та Донецькій областях. Зі свого боку, Вікторія Гриб запросила Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на виїзне засідання у м. Щастя (Луганська область).

Комітет підтримав пропозицію відправити зазначений проект Постанови авторам на доопрацювання.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я (реєстр. № 2684) вирішили направити на доопрацювання, а за підсумками засідання створити робочу групу з цього питання.

Розглянули чотири законопроекти, з яких Комітет має подати пропозиції до профільних комітетів.

Вирішили прийняти за основу у першому читанні, а також надати профільному комітету свої рекомендації до проекту Закону про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України Мати-героїня (реєстр. № 2435).

Окремо Комітет надасть пропозиції до проекту Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних (реєстр. № 2370).

Під час розгляду проектів законів про внесення змін до Земельного кодексу України (реєстр. № 2280 та реєстр. № 2194) народні депутати — члени Комітету висловили застереження до низки статей, які будуть надіслані для ознайомлення та врахування профільному Комітету з питань агропромислової та земельної політики.

З-поміж інших питань розглянули пропозиції до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік і заслухали інформацію представника Міністерства культури, молоді та спорту України щодо виконання положень Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» та Рішення Комітету «Про підготовку до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» від 4 грудня 2019 року.

Голова підкомітету у сфері кінематографії та реклами Павло Сушко запропонував внести зміни до Плану роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на третю сесію та провести виїзне засідання Комітету з метою ознайомлення із критичною ситуацією функціонування державних підприємств «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України» на початку березня цього року.