Про це у четвер, 15 листопада, сказав Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під час відкриття театрально-музейного форуму "ТЕАТР & МУЗЕЙ : ВЗАЄМО-дія"

Микола Княжицький зазначив, що підходи до фінансування культурних проектів вже змінюються. Важливим кроком стало ухвалення Верховною Радою Закону «Про Український культурний фонд» (№ 1976-VIII від 23.03.2017) - нову інституцію, яка покликана підтримувати культурні проекти.

«Культурний фонд відкрив двері багатьом людям і змінив способи підходу до отримання коштів та фінансування культурних проектів», - зазначив М. Княжицький у своєму виступі.

На думку народного депутата, музейна та театральна справа в Україні теж змінюються. Проте, досі нема розуміння і бачення, як мають функціонувати та фінансуватися нові та традиційні музеї. В Україні немає сучасних наративних музеїв, а традиційні теж потребують розвитку, адже музеї, як і театри і кіно, і література формують цінності суспільства. 

 «Ми повинні говорити про те, якою ми бачимо структуру фінансування таких закладів. Маємо брати за приклад європейський досвід. Там культурні заклади можуть фінансуватися і державою, і меценатами, і приватними особами. Наша ж система абсолютно негнучка. Якщо культурний заклад  належить до тієї чи іншої гілки влади – він не може отримати кошти з інших джерел», - сказав Микола Княжицький.

Голова Комітету з питань культури і духовності наголосив на тому, що профільні відомства, мери міст, районні ради, територіальні громади, приватні особи – всі  хто, хоче підтримати культурні заклади – повинні мати такі можливості.

«Системної державної підтримки цієї сфери поки що немає, але на таких форумах ми шукаємо шляхи створення нових культурних закладів і нові пі

дходи їхнього фінансування. І це дуже важливо», - підсумував Микола Княжицький. 

Форум «ТЕАТР & МУЗЕЙ: взаємо-ДІЯ» організований Національною спілкою театральних діячів України та Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької за підтримки Українського культурного фонду. Захід проходить 15-16 листопада в Києві. За інформацією організаторів, в ньому беруть участь більше 80 представників театрів та музеїв України.

Серед доповідачів форуму – представники провідних музеїв України та гості з країн Європейського Союзу: Петер Маркс, диригент і композитор, державний музичний директор міста Біберах (Німеччина), Аттіла Сабо, заступник Директора музею та інституту театру Угорщини; Магда Грудзінська, театральний куратор з Польщі, Златіна Тодорова, куратор музею Бориса Кристоффа (Софія, Болгарія).

Захід стане платформою для обговорення питань актуальних для музеїв та театрів України, таких як: роль музеїв та театрів у забезпечені сталого розвитку міст та громад, стратегії розвитку та розширення аудиторії, робота з особливими категоріями відвідувачів, права інтелектуальної власності та авторське право, нові медіа та використання цифрових технологій в музеях, можливості доступу до фінансування, грантові програми та міжнародна співпраця тощо.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 березня 2024 10:50
14 березня 2024 11:30
12 березня 2024 16:19
11 березня 2024 14:21
06 березня 2024 17:40
06 березня 2024 15:42
05 березня 2024 15:22
28 лютого 2024 16:50
27 лютого 2024 09:45
23 лютого 2024 15:55