До Комітету звернувся мешканець м. Стаханова Максим Холодняк, який повідомив про те, що чиновники Стахановської міської ради на звернення громадян, викладені українською мовою, відповідають російською. «Чому громадянину України, для якого прийнятним є спілкування українською мовою, надають відповідь регіональною? Чи не є це порушенням законодавства?» – запитується у зверненні.

Оскільки до компетенції Комітету належить питання контролю практики застосування мовного законодавства, Голова Комітету В’ячеслав Кириленко офіційно звернувся до міського голови Стаханова (Луганська область) Ю.Борісова із вимогою припинити порушення конституційних прав громадян на отримання інформації державною мовою.

Зокрема, у зверненні В. Кириленка зазначено:

«Правовою основою у питанні використання мов в Україні є Конституція України та Рішення Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99 про офіційне тлумачення статті 10 Конституції України, відповідно до яких українська мова є державною в Україні. Державність української мови – невід’ємний атрибут конституційного ладу держави. У згаданому Рішенні Конституційного Суду України зазначено: «Положення Конституції України зобов'язують застосовувати державну – українську мову як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов'язків, в роботі і в діловодстві тощо органів державної влади, представницького та інших органів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, а також у навчальному процесі в державних і комунальних навчальних закладах України».

Українська мова як державна має юридичний статус обов’язкового засобу спілкування в публічних сферах всередині країни та при здійсненні публічних представницьких функцій у міжнародному спілкуванні.

Прийнятий Верховною Радою України у липні 2012 року Закон України «Про засади державної мовної політики» з часу набуття ним чинності створив велику кількість правових колізій та спорів. Багато положень згаданого закону порушують Конституцію України і не узгоджуються з міжнародними документами, ратифікованими Україною.

Однак і цей Закон зобов’язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування надавати послуги відвідувачам державною мовою. Так, відповідно до частин першої, другої і третьої статті 11 Закону: «Основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова… Держава гарантує відвідувачам органів державної влади і органів місцевого самоврядування надання послуг державною мовою… Посадові та службові особи зобов'язані володіти державною мовою, спілкуватися нею із відвідувачами…».

«Будь-які рішення про використання регіональних мов на певних територіях не дають права чиновникам ігнорувати державну мову. Наш комітет, на який покладено функцію контролю за застосуванням законодавства у цій сфері, уважно слідкуватиме за чітким дотриманням усіма державними органами та органами місцевого самоврядування норм Конституції і законів України щодо обов’язкового використання ними державної мови», – заявив В.Кириленко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04
24 квітня 2024 18:15
24 квітня 2024 16:05
22 квітня 2024 16:29
19 квітня 2024 15:27
18 квітня 2024 14:09
17 квітня 2024 20:00
16 квітня 2024 17:24
12 квітня 2024 13:30