У заході взяли участь понад 100 осіб: народні депутати, представники творчої інтелігенції, науковці, шевченкознавці, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських інституцій. Серед них такі знакові для української культури особистості, як Євген Сверстюк, Іван Драч, Микола Жулинський. На слуханнях також був присутній Міністр культури України Л.М.Новохатько.

Відкриваючи слухання, Голова Комітету В‘ячеслав Кириленко наголосив, що слухання проводяться на прохання представників громадськості, які об’єдналися у неформальну ініціативну група на чолі з відомим шевченкознавцем Ігорем Ліховим. «Все те, що робиться в країні назустріч 200-літньому ювілею Тараса Шевченка має бути українським за змістом та духом і консолідувати весь український народ навколо його величної постаті», – зазначив Голова Комітету.

Учасники слухань зокрема обговорили такі нагальні для вирішення організаційні проблеми: стан фінансування запланованих ювілейних заходів; доступність літературної та мистецької спадщини Тараса Шевченка, створення належних умов для збереження оригіналів шевченківських творів і документів (будівництво сучасних фондосховищ для Відділу рукописів Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України, Національного музею Тараса Шевченка, Національного художнього музею України та інших наукових установ); започаткування інтернет-порталу «Тарас Шевченко» з розміщенням на ньому віртуальних архівів, музейних експозицій та виставок на актуальні теми, зокрема інтернет-форуму «Мій Шевченко»; здійснення ремонтно-реставраційних робіт у шевченківських музеях; забезпечення друку академічного видання повного зібрання творів у 12 томах та Шевченківської Енциклопедії; створення аудіо- та відеоархіву, фільмотеки Шевченкіани; розроблення туристичних шевченківських маршрутів та забезпечення їх інформаційними матеріалами.

У ході дискусії виступаючі наголошували на необхідності роботи з органами місцевого самоврядування щодо шевченківської соціальної реклами, а також зваженого ставлення до перебудови об’єктів туристичної інфраструктури Шевченківського національного заповідника у Каневі під розважальні заклади (наприклад, Співочого поля) та до формування нових концепцій музейних експозицій, зокрема у Національному музеї Тараса Шевченка.

Міністр культури Л.М.Новохатько поінформував  присутніх про рішення Уряду виділити 27,2 млн гривень на проведення ремонтно-реставраційних робіт у Національному музеї Тараса Шевченка і запевнив, що Міністерство культури уважно поставиться до Рішення Комітету з питань культури і духовності за наслідками цих слухань.

У своєму виступі Євген Сверстюк висловив побоювання багатьох авторитетних особистостей, що влада перетворить відзначення ювілею Кобзаря на холодний формальний захід. «Ми маємо підніматися до рівня Тараса Шевченка і самі  маємо змінитися», –  наголосив він.

 Народні депутати, члени Комітету виступили з ініціативою створення при Комітеті з питань культури і духовності Громадської ради з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, метою якої буде широке залучення громадськості, фахівців-шевченкознавців для підготовки до відзначення ювілею Тараса Григоровича Шевченка.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 15:16
03 травня 2024 10:17
02 травня 2024 15:30
02 травня 2024 12:56
01 травня 2024 14:43
01 травня 2024 12:51
29 квітня 2024 15:15
29 квітня 2024 13:21
25 квітня 2024 16:43
25 квітня 2024 16:04