Голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв взяв участь у відкриті першого в України фестивалю вуличного кіно, що відбувся у м. Коростень на Житомирщині

Комітет
13 вересня 2021, 17:46

11 вересня, в День українського кіно, у м. Коростені на території парку «Древлянський» відбувся ПЕРШИЙ ФЕСТИВАЛЬ ВУЛИЧНОГО КІНО.

Організаторами заходу стали Державне агентство України з питань кіно та ГО «Житомирська кінокомісія», Коростенська міська рада та Коростенський міський голова Володимир Москаленко.

Кінофестиваль відбувся за підтримки Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики та Житомирської обласної державної адміністрації.

У заходах в межах фестивалю взяли участь народний депутат України, голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, народний депутат України, член Комітету гуманітарної та інформаційної політики Юрій Павленко, голова Держкіно України Марина Кудерчук, Коростенський міський голова Володимир Москаленко та заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський, голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк та директор-розпорядник Національного заслуженого хору ім. Г. Верьовки Ігор Курилів.

Тисячі коростенців та гостей міста мали змогу просто неба насолодитися сучасним українським кіно. Загалом на фестивалі було представлено 30 стрічок конкурсної програми та 5 повнометражних фільмів позаконкурсної програми.

Показ тривав 18 годин поспіль на 3 майданчиках та завершився виступом чоловічого квінтету Національного хору ім. Г. Верьовки, Народної артистки України Марії Бурмаки і яскравим феєрверком.

У межах фестивалю відбулася національна прем’єра фільму «Хор Верьовки Now», зйомки якого проходили, зокрема, у будівлі Верховної Ради України. Документальний фільм не лише розповідає історію Національного заслуженого академічного народного хору, а й максимально передає чуттєву атмосферу української етніки.

Крім того, на фестивалі презентували історичний фільм Юрія Іллєнка «Легенда про Княгиню Ольгу», знятий у 1983 році. Це був один із перших масштабних показів цієї кінокартини з українським дубляжем. Презентував показ Пилип Іллєнко.

Голова Комітету Микита Потураєв взяв участь у відкритті та нагородженні переможців фестивалю.

Гран-прі за кращий короткометражний фільм отримала робота режисера Миколи Засеєва «Фаза».

Гран-прі за кращий аматорський фільм  отримала стрічка «Пакєт» режисера Максима Мельника.

Гран-прі за кращий дитячий фільм нагородили картину «Історія України за 5 хвилин» режисера Олександра Даниленка.

Також голова Комітету зустрівся з керівництвом міста Коростень та провів робочу зустріч із представниками кінокомісій різних регіонів України. Робоча зустріч організована та ініційована Житомирською кінокомісією під керівництвом Віктора Павленка.

За участі Микити Потураєва, Юрія Павленка та голови Спілки молодих кінокритиків України Анастасії Амелічевої було проведено круглий стіл на тему «Активізація ролі молоді в процесах творення і розвитку української кіноіндустрії», до якого були залучені молоді кінокритики з різних регіонів України та молодь міста Коростень.

Народні депутати — члени профільного Комітету провели робочу нараду з головою Державного агентства України з питань кіно Мариною Кудерчук, продюсерами, режисерами, акторами, які брали участь у фестивалі, та обговорили законодавчі ініціативи в сфері кіноіндустрії, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України.

За підсумками робочого візиту на Житомирщину голова Комітету Микита Потураєв наголосив: «Останніми роками українське кіно почало швидко розвиватися. Знімаються нові стрічки, збільшується державне фінансування і підтримка, набуває розвитку фестивальний рух. Коростенський фестиваль вуличного кіно є яскравим прикладом формування нової культури, нової якості українського фестивального руху. Переконаний, що за такими заходами майбутнє. Розвивається кіноіндустрія, ми бачимо, як з’являються молоді талановиті режисери, продюсери та кінокритики. Верховна Рада й наш профільний комітет є надійним партнером усіх, хто зацікавлений і працює сьогодні в цій сфері. Вітаю всіх з Днем українського кіно, бажаю Коростенському фестивалю Многая Літа!»