Народний депутат Софія Федина взяла участь в урочистому заході з нагоди відзначення 145-річчя від дня народження видатного композитора, засновника і керівника Української республіканської капели Олександра Кошиця

Комітет
12 вересня 2020, 18:00

Від імені Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та всього Парламенту 12 вересня, у день народження диригента Олександра Кошиця, Софія Федина привітала учасників цієї події у селі Тарасівка Звенигородського району Черкаської області.

«Найпопулярнішою колядкою світу стала колядка Миколи Леонтовича, яку поніс у світ хор Олександра Кошиця, — щедрик, щедрик, щедрівочка. А наша колискова «Ой ходить сон коло вікон» завдяки Кошицю в Америці перетворюється на один із найвідоміших у світі джазових стандартів. До речі, американці та європейці про це все знають, знають про українське коріння цих пісень. Дуже часто про це не знаємо ми. І тому цього дня хотілося б побажати нам знати своє коріння, знати, хто ми є. Знаючи свою культуру, ми здобуваємо неймовірну силу», — мовила політикиня у своєму вітальному слові.

Крім того, народна депутатка разом із науковцями, літераторами, громадськими діячами, Героєм України Анатолієм Паламаренком, народним артистом України Василем Нечепою побувала на могилі матері Т. Шевченка Катерини Якимівни Бойко та біля пам‘ятника диригенту. «Неподалік колись стояла хата Кошиця... зараз її вже немає. Але ще стоїть старезний дуб, який пам’ятає дитинство малого Олександра, майбутньої легенди української пісні», — написала Софія Федина.

Програму відзначення розробив Міжнародний благодійний фонд національної пам'яті України у співпраці з Національною спілкою письменників України, профільними міністерствами та місцевими органами влади.