Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики затвердив План роботи на період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання

Комітет
15 липня 2020, 17:28

15 липня на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики затвердив План роботи на період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання із доповненнями М. Княжицького, О. Качного, І. Констанкевич. Зокрема, у графіку виїзні засідання з розгляду питань: стан дотримання законодавства та проблеми у сферах кінематографії, туризму та захисту дітей (м. Одеса); стан і проблеми збереження пам'яток культурної спадщини (Тернопільська, Львівська області); інформаційна безпека на прикордонних територіях; розвиток архівної справи та діловодства в умовах адміністративно-територіальної реформи (Державна архівна служба, м. Київ); стан дотримання законодавства у сфері захисту дітей (Донецька, Луганська, Київська області). «Розпочнемо роботу над оновленням вже давно застарілого законодавства про архівну службу. Цього понеділка разом з Головою Комітету мали зустріч з новим керівником Державної архівної служби України, Анатолієм Хромовим, та експертом Ігорем Розкладаєм, на якій поговорили про спільне бачення нової редакції закону. У жовтні 2020 Комітет також планує провести виїзне засідання, присвячене цій темі, щоб краще познайомитися з життям архівної служби», — поінформувала заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.
Члени Комітету внесли пропозиції стосовно проведення заходів: народний депутат, голова підкомітету з питань культурної політики Микола Княжицький — провести «круглий стіл» щодо проблем отримання культурних послуг в умовах децентралізації та комітетські слухання наприкінці вересня про державну підтримку креативних індустрій під час карантину, народні депутати Юрій Павленко та Олександр Качний — провести комітетські слухання щодо проблем розвитку гуманітарної сфери в умовах децентралізації. Також погодили комітетські слухання на тему розвитку туризму в Карпатському регіоні та підтримали ініціативу депутатів М. Княжицього і Д. Нальотова щодо парламентських слухань «Мандруй Україною: стан, проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні».
Перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич наголосила на необхідності комітетського контролю за прийнятими постановами Верховної Ради, що стосуються пам'ятних дат та ювілеїв. Комітет підтримав пропозицію політикині — створити робочу групу для напрацювання нових критеріїв щодо відзначення цих дат, аби надалі рекомендувати внести зміни до Указу Президента «Про впорядкування відзначення пам’ятних дат і ювілеїв» від 2 грудня 1995 року № 1116/95.
Народний депутат Гео Лерос акцентував на важливості розгляду Комітетом на початку нової сесії законопроєкту про переміщення культурних цінностей, який буде зареєстровано днями.